latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:43 | Autor: RTRS

C. Gora: Unija za neutralnost tuži NATO zbog posljedica bombardovanja

Unija za neutralnost pokrenuće tužbu protiv svih članica NATO-a koje su 1999. godine bombardovale SR Јugoslaviju, zbog produženog dejstva osiromašenog uranijuma i ostalih agenasa koji su, kako je saopšteno, doveli do povećanja broja oboljelih u Crnoj Gori.
Crna Gora (arhiv) -
Crna Gora (arhiv)

Pravni tim Unije će, kako su rekli, odlučiti pred kojom instancom će podnijeti tužbu.

Predsjednik Unije Gojko Raičević rekao je da će Unija od sutra, različitim aktivnostima, obilježiti sjećanje na početak bombardovanja SR Јugoslavije.

Raičević je saopštio da je Unija odlučila da pokrene tužbu protiv svih članica NATO-a koje su 1999. godine učestvovale u bombardovanju SR Јugoslavije, konkretno Crne Gore.

"Pošto nam je pravo na pošteni referendum o tom pitanju osporeno, Unija će nastaviti sa aktivnostima na međunarodnom planu, da to obezbijedi preko demokratske Holandije", poručio je Raičević.

Vladimir Božović iz Unije naveo je da će, ukoliko vlast odluči da eventualnu odluku o pristupanju Crne Gore Alijansi donese u parlamentu, to smatrati aktom aneksije u pravnopolitičkom smislu.

On je saopštio da će tužbu podnijeti zbog štetnog produženog dejstva NATO bombardovanja Јugoslavije.

"Znamo, prema statistički uvjerljivim parametrima, da se intenzitet oboljenja različite prirode, prije svega onkoloških, od 2000. godine znatno povećao i zato imamo namjeru da, u ime svih građana Crne Gore koji trpe posljedice, tužimo zemlje koje su učestvovale u bombardovanju", naveo je Božović.

On kaže da se novcem koji planiraju da dobiju tom tužbom može eventualno pomoći zdravstveni sistem i izgraditi nove bolnice koje bi se specifično bavile problemima nastalim kao posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma i ostalih agenasa.

Izvor: Srna