latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:54 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

Miladinović: Ni poslije 18 godina istina nije izašla na vidjelo

Iako je od NATO agresije na SR Јugoslaviju prošlo 18 godina, istina o sramnom kršenju svih međunarodnih normi nije izašla na vidjelo, rekao je danas predsjednik Kluba generala i admirala Vojske Srbije Milomir Miladinović.
General Milomir Miladinović (foto:M. Karović) -
General Milomir Miladinović (foto:M. Karović)

"Da li su istina i pravda tako spore kada je o nama reč i da li je zločin braniti svoju otadžbinu? Istina i pravda su spore jer svetom vladaju licemeri koji ne poštuju čak ni svoje odluke, kao npr. nepovredivost granica u Evropi", rekao je general Miladinović na konferenciji u Beogradu, održanoj pod sloganom "Da se ne zaboravi".

On je dodao da Srbiji nisu potrebne pohvale "za uspješno odbranjenu zemlju" ili izvinjenje za žrtve, već da je potrebna istina o pravednosti borbe u odbrani otadžbine, ona koju agresori osporavaju i ne priznaju.

Vladika bački Irinej rekao je da je prošlo 18 godina od večeri kada je počeo strašni napad na srpski narod, te da je tokom tog napada, osim vojske, policije i civila, stradala i Srpska pravoslavna crkva i njeno sveštenstvo.

"Nije smetalo `milosrdnom anđelu` to što se ruše do temelja pojedini hramovi, čije i freske i ikone su starije i od gračaničkih i od dečanskih. Crkva je takođe podnela žrtve, kao i sav naš narod i naša zemlja", rekao je vladika Irinej.

On je dodao da su isti ti koji su bombardovali srpski narod našli izgovor i primijenili zamjenu tezu da ostvaruju svoje strateške ciljeve, a da pritom žrtva bude sama kriva za to.

"Bilo bi grehota da kada pričam o tim događajima ne uputim apel da se ne zaboravi. Niko ne poziva na revanš jer čak i kada bismo bili sposobni za njega, bio bi neprihvatljiv za naš duhovni profil, za tradiciju pravoslavnog hrišćanstva. Zaboraviti ne smemo, a oprostiti moramo, u tom smislu što ne smemo vratiti zlo za zlo", istakao je episkop Irinej.

Predsjednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Јovanović, rekao je da je tokom agresije NATO pakta ubijeno 1.008 pripadnika Vojske Јugoslavije i pripadnika policije Srbije, a da je više hiljada civila stradalo od bombi, među njima 78 djece.

"Sve vreme je korišćeno i oružje sa osiromašenim uranijumom, od čijih posledica naš narod i danas strada", naveo je Јovanović.

Konferenciju sa sloganom "Da se ne zaboravi", održanu u Domu Vojske Srbije, a posvećenu osamnaestogodišnjici početka NATO bombardovanja, organizovali su Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Vojske Srbije, SUBNOR Srbije i Društvo srpskih domaćina.

Izvor: SRNA