latinica  ћирилица
23/03/2017 |  16:05 | Autor: RTRS

Povećana stopa smrtnosti od karcinoma u Srbiji zbog posljedica NATO bombardovanja

Stopa smrtnosti od karcinoma u Srbiji dostigla je vrh u Evropi, što je dijelom posljedica NATO bombardovanja, izjavio je predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić.
Beograd (Foto:beograd.in) -
Beograd (Foto:beograd.in)

On je na konferenciji za novinare podsjetio da je na Srbiju 1999. godine bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, supstance koja može da izazove mutacije gena i kancerogenezu.

Čikarić je objasnio da maligni tumori mogu da se pojave 15 do 20 godina nakon izloženosti zračenju, što znači da karcinom kod osoba koje sada obolijevaju od tih bolesti može biti posljedica bombardovanja.

Prema podacima iz 2014. godine, što se poklapa sa navedenim vremenskim periodom, u Srbiji se karcinom pojavljuje 2,5 puta više od svjetskog prosjeka.

Na području Kosova i Metohije, koje je bilo izloženo najvećoj količini zračenja, iste godine je bilo 50 odsto više oboljelih od karcinoma u odnosu na 2013.

Čikarić je istakao da zabrinjava to što se, osim osiromašenog uranijuma, koristio i plutonijum 239, koji se upotrebljavao u proizvodnji američkih atomskih bombi.

"Baciti osiromašeni uranijum na stanovništvo je zločin, a ako se u njemu nađe i plutonijum, to je zločin pojačan deset puta", rekao je Čikarić.

Izvor: SRNA