latinica  ћирилица
23/03/2017 |  17:53 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Skaparoti: Zbog Rusije NATO potreban na Kosovu i Ukrajini

Potrebno je jače prisustvo NATO-a na Kosovu zbog obuzdavanja Rusije na Balkanu, izjavio je komandant američke vojske u Evropi Kertis Skaparoti tokom rasprave na Odboru za oružane snage američkog Senata.
NATO vojnici - Foto: AP
NATO vojniciFoto: AP

- Ne bi trebalo da smanjujemo veličinu naših snaga, a posebno kad se radi o Kosovskim bezbjednosnim snagama, jer je to sada neka vrsta temelja stabilnosti, ali su tamo potrebni mnogo jači diplomatski informacioni napori Alijanse - rekao je Skaparoti.

SAD bi trebalo da ojačaju ukrajinsku vojsku za suprotstavljanje formacijama na istoku zemlje, smatra komandant američkih snaga u Evropi.

SAD sada pružaju vojnu pomoć Kijevu, ali zvanično samo u vidu uniformi i opreme. Pitanje pružanja Kijevu "smrtonosnog oružja" postavljano je više puta, ali Kijev takvo oružje ipak nije dobio.

- Treba da ojačamo ukrajinsku vojsku koliko možemo, obezbijedimo najbolje prilike da bi se borili protiv proruskih snaga koje imaju moćno oružje - rekao je Skaparoti na raspravi u američkom Senatu.

Istovremeno, general nije odgovorio na direktno pitanje senatora da li je potrebno da se Ukrajini isporuči oružje.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska se na istoku zemlje bori protiv onih koje podržava Rusija, snabdijevajući ih oružjem.

Moskva je u više navrata izjavila da ne snabdijeva ustanike vojnom tehnikom i municijom, da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Rusija je upozoravala na planove isporuke oružja Ukrajini, jer bi ovaj korak samo doveo do eskalacije sukoba u Donbasu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov često upozorava da snabdijevanje Ukrajine oružjem iz inostranstva neće doprinijeti rješenju krize u Ukrajini i sprovođenju Minskog sporazuma.

Izvor: Sputnjik