latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:08 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Bogdanić za Radio Srpske: Sredinom ljeta počinje izgradnja bolnice u I.Sarajevu

Ako sva tenderska procedura bude završena do početka narednog mjeseca, izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu trebalo bi da počne sredinom ljeta, a bude li sve išlo planiranom dinamikom bolnica bi trebalo da bude zavrešena do kraja 2018. godine, istakao je gostujući u programu Radija Republike Srpske, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Dragan Bogdanić.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Govoreći o rekonstrkciji centralnog medicinskog bloka Univerzitetsko Kliničkog centra RS, Bogdanić očekuje da će krajem osmog ili početkom devetog mjeseca, u Centralni medicinski blok biti preseljena Klinika za kardiologiju, onkologija i pulmologija čime će biti stvoreni uslovi za završetak ovog bloka, ali i preseljenja Hirurgije.

- U proteklih deset godina u zdravstveni sektor RS uloženo je više od 600 miliona maraka, a samo u prošloj godini i to većim dijelom u Univerzitetsko Klinički centar RS, 90 miliona. Uporedo uz rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka , gradi se i oprema sjeverno krilo gdje će biti smješteni operacioni, urgentni blok, patologija i druge bolničke službe, naglasio je Bogdanić.

Govoreći o izgradnji bolnice u Istočnom Sarajevu, ministar Bogdanić istakao je da je Vlada RS obezbijedila 50 miliona maraka za njenu gradnju. Pored postojećih 4000 kvadrata, biće izgrađeno još 10 hiljada sa 210 bolničkih kreveta.

- Izgradnjom i opremanjem ove bolnice, Istočno Sarajevo dobiti jednu savremenu bolničku ustanovu . Zdravstveni sektor u Srpskoj dobiće još deset operacionih sala, a bolnice u Gradišci, Prijedoru i Foči uskoro bi trebalo da dobiju i nove aparate za magnetnu rezonancu, istakao je ministar Bogdanić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da će Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za liječenje trogodišnje Banjalučanke Sofije Mićević obezbijediti oko 200 hiljada maraka za nastavak njenog liječenja u Americi.