latinica  ћирилица
23/03/2017 |  21:53 ⇒ 22:53 | Autor: RTRS

U Skoplju " Marš za buduće generacije"

Pod motom "Ovo je marš za buduće generacije" u organizaciji građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju večeras je u Skoplju održan 25. protest protiv platforme albanskih političkih stranaka.
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs) -
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs)

Pristalice građanske inicijative ponovile su da platforma ugrožava unitarni karakter države i da su su protiv dvojezičnosti, protiv promjene zastave, himne i državnog grba.

Učesnici protesta su okupljanjem i aplauzom ispred kancelarije predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova u centru Skoplja pozdravili njegove odluke.

- Predsjedniče, imate našu podršku, nastavite kakao ste započeli i kako sve vrijeme radite - rekao je jedan od organizatora protesta Bogdan Ilievski.

On je ponovio da za predsjednika Sobranja ne smije biti izabran čovjek koji se neće odreći "tiranske platforme".

- Sunce sa naše zastave nastaviće da sija podjednako za sve i od toga ne odstupamo. Ne damo našu zastavu. Naša dužnost je da budućim generacijama ostavimo zemlju u kojoj će živjeti zajedno, mirno i dostojanstveno, a ne u podijeljenoj zemlji - poručio je Ilievski.

Podršku demonstrantima večeras su dali i doktori, a protesti su osim u Skoplju održani u još nekoliko makedonskih gradova.

Protesti su počeli nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim političkim partijama pripremaju redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbranu države.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su krajem prošle godine, ni tri i po mjeseca od tih izbora zemlja nema ni vladu, ni predsjednika parlamenta.

Izvor: SRNA