latinica  ћирилица
24/03/2017 |  07:49 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Nastavak novog suđenja Ivanoviću 27. aprila

Iznošenje uvodnih riječi tužioca u novom suđenju lideru Građanske inicijative SDP-a Oliveru Ivanoviću završeno je današnje ročište u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici i biće nastavljeno 27. aprila izvođenjem svjedoka.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić, uoči početka novog suđenja, rekao je da očekuje da proces brže napreduje i da presuda bude pravedna, odnosno oslobađajuća.

"Očekujem da se suđenje što prije završi i da se mučenje Olivera Ivanovića što prije okonča. Očekujem i jednu pravičnu presudu a to je da ova optužnica konačno propadne", rekao je Vlajić.

Prema njegovim riječima, bitno je da Apelacioni sud nije povjerovao u argumente prvostepene presude i da je naredio ponovno suđenje.

On je u izjavi za RTS podsjetio da je prvostepena odluka ukinuta jer se ne zna za šta je Ivanović osuđen.

"To stoji u drugostepenoj presudi Apelacionog suda gdje se kaže da presuda i obrazloženje čine nemogućim da se razumije za koje radnje je Oliver Ivanović proglašen krivim", objašnjava Vlajić.

Vlajić navodi da pravo suđenje počinje krajem aprila.

"Tada očekujemo da čujemo svjedoke koje smo i do sada slušali i za koje znamo da nemaju ništa bitno da kažu", objašnjava Vlajić.

On je dodao da je teško predvidjeti koliko će proces trajati.

"Imamo nekoliko zakazanih termina do juna ali najvjerovatnije će suđenje trajati do jeseni", kaže advokat Olivera Ivanovića i dodaje da je sastav sudskog vijeća promijenjen.

On je naveo da su promijenjena dvojica sudija koja su bila u prošlom vijeću jer je, kako kaže, Portugalcima prestao mandat i sada je na njihovo mjesto imenovano dvoje novih sudija.

"Јavni tužilac je promijenjen pred kraj prethodnog suđenja dok je predsjednik suda ista Roksana Komša", navodi Vlajić, dodavši da je advokatski tim ostao isti.

Oliver Ivanović izjavio je juče za RTS rekao da u novom postupku želi da dokaže da nije kriv i da očekuje da spere ljagu sa svog imena.

"Ono što je sasvim sigirno jeste da ja sa događajem u vezi sa kojim sam osumnjičen nemam ama baš nikakve veze, nisam bio ni blizu, nisam imao bilo kakva posredna i neposredna saznanja o slučaju do trenutka dok nisam slušao svjedoke koji su bili pozvani od strane tužilaštva", rekao je Ivanović.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine. Saslušano je više od osamdeset svjedoka u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ivanović se nalazi u kućnom pritvoru u svom stanu u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: SRNA