latinica  ћирилица
24/03/2017 |  10:22 ⇒ 17:06 | Autor: RTRS

FZO za Sofijino liječenje izdvaja 200.000 KM, traži se pomoć institucija i preduzeća!

FZS Republike Srpske učestvovaće u finansiranju troškova operacije za trogodišnju Sofiju Mićević iz Banjaluke u bolnici "DŽon Hopkins Internacional" u Baltimoru, u iznosu od oko 200.000 KM.
Sofija Mićević - Foto: RTRS
Sofija MićevićFoto: RTRS

Iz Fonda podsjećaju da u potpunosti finansiraju troškove Sofijinog liječenja u Srbiji, a do kraja 2016. godine za njeno liječenje izdvojili su 110.000 KM.

Na više od 600 adresa pravnih lica u Republici Srpskoj danas će biti upućene koverte sa propratnim pismom i uplatnicom za žiro račune otvorene za uplatu sredstava za pomoć u liječenju trogodišnje djevojčice Sofije Mićević iz Banjaluke, koja boluje od leukemije.

Na spisku su privredni subjekti, državne i privatne kompanije i institucije.

Humanitarna akcija "Srcem za Sofiju" pokrenuta je kako bi se što prije prikupila sredstva koja su neophodna za liječenje djevojčice u Americi.

Od danas će u svim većim gradovima u Republici Srpskoj, u poštanskim šalter salama, biti postavljene i kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga.

U Banjaluci su to Pošte u centru grada i kod Autobuske stanice, a u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčkom, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju glavne pošte.

Potrebno hitno osnivanje Fonda solidarnosti

FZO je za ovu godinu za liječenje u inostranstvu planirao oko 2 miliona KM.

"Svjesni smo da je to nedovoljno novca, jer su, nažalost, potrebe za skupim liječenjima u inostranstvu sve veće, ali i situaciji kada se Fond isključivo finasira od uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji se pri tome neredovne uplaćuje, nismo u mogućnosti da izdvojimo više sredstava", navodi FZS Srpske.

U FZO još jednom podsjećaju javnost da je neophodno da se u Republici Srpskoj osnuje poseban fond koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično.

"Potrebe za ovim fondom su iz godine u godinu, nažalost, sve veće, a naša ideja da se fond osnuje pri nekoj od najviših institucija u Republici Srpskoj. Takođe, jedna od ideja, između ostalih, jeste da se novac prikuplja putem donacija, humanitarnih večeri i slično. Na taj način bi novac koji se prikuplja putem donacija za skupa liječenja bio mnogo bolje kontrolisan, a uplate za ova liječenja u inostranstvu bi svakako bila brža i jednostavnija", navode iz Fonda.

Јoš jednom su apelovali da se doprinosi za zdravstveno osiguranje redovno uplaćuju, jer samo tako "Fond može da brzo i pravovremeno reaguje u svim situacijama, uključujući i finansiranje skupih operacija u inostranstvu".