latinica  ћирилица
24/03/2017 |  10:40 | Autor: RTRS

U nedjelju pomen Srbima ubijenim u Sijekovcu prije 25 godina

U Sijekovcu kod Broda u nedjelju, 26. marta, biće odata pošta Srbima iz ovog mjesta koje su prije 25 godina ubile regularne snage Hrvatske, zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH.
Sijekovac ,pravoslavna crkva (Foto/ilustracija) -
Sijekovac ,pravoslavna crkva (Foto/ilustracija)

Obilježavanje 25 godina od prvog ratnog zločina počinjenog na teritoriji BiH će početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije, potom će u 10.30 časova biti služen parastos ubijenim srpskim civilima.

Za 11.00 časova najavljeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču, dok će u 13.00 časova biće održana duhovna akademija u Srednjoškolskom centru u Brodu.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, u opštini Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević. Ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žena, djece i staraca, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Obilježavanje 25 godina od stradnja Srba u Sijekovcu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA