latinica  ћирилица
24/03/2017 |  12:42 | Autor: RTRS

Vlajki: Dodik očitao lekciju birokratiji

Univerzitetski profesor Emil Vlajki smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazao sposobnost da na human način riješi jednu od najtežih kriza tokom njegovog mandata, odnosno problem radnika Željeznice Republike Srpske koji su danima štrajkovali glađu.
Emil Vlajki - Foto: SRNA
Emil VlajkiFoto: SRNA

Vlajki kaže da je predsjednik Srpske pokazao da je moguće pronaći rješenje, a da propisi budu poštovani, iako su "oni koji uživaju, u odnosu na realni sektor, sve moguće privilegije i sebe ničeg ne lišavaju, bili gluvi za radnička potraživanja".

On je konstatovao da je ta situacija pokazala nemoć i jalovost birokratije, koja zbog propisa ne vidi dalje "od nosa" i zbog kojih je spremna dovesti u pitanje materijalnu i zdravstvenu situaciju radnika.

"Pokazala se, po ko zna koji put, nemoć sudstva koje je uz radnike, a kojeg niko `ne benda`. Pošto će takvih kriza biti još mnogo, nadajmo se u mnogo blažem obliku, jer je očigledno da predsjednik neće moći svuda intervenisati i tako očitavati lekcije birokratiji koja postaje sve manje humana", istakao je Vlajki u saopštenju.

On je zaključio da je krajnje vrijeme da se sa trome, neinventivne i društveno štetne birokratije pređe na racionalnu birokratiju koja će biti fleksibina, skoncentrisana na funkcionisanje kako državnog, tako i realnog, privrednog sektora, na birokratiju koja će shvatiti da bez poštivanja prava radnika nema ni ekonomskog razvoja, ni blagostanja društva u cjelini.

Izvor: SRNA