latinica  ћирилица
24/03/2017 |  12:48 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

Kukuruz se u Srpskoj uzgaja na 142.000 hektara

Kukuruz kao vodeća kultura koja se uzgaja u Republici Srpskoj u proteklih 15 godina bude zasijan na 142.000 hektara na godišnjem nivou.
Crvenilo kukuruza - Foto: RTRS
Crvenilo kukuruzaFoto: RTRS

Goran Ostić iz Zavoda za kukuruz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske u Banjaluci rekao je da je u ovom periodu bilo manjih odstupanja, ali da se uglavnom zadržala tendencija da godišnje bude zasijano 142.000 hektara.

Ostić je danas u Novom Gradu naglasio da poljoprivrednici ne mogu uticati na vremenske prilike, ali da adekvatne mjere mogu poboljšati kvalitet zemljišta i povećati prinos kukuruza.

- Pravilnim mjerama proizvođači mogu poboljšati kvalitet zemljišta kao resursa. Kod nas se uzgajaju hibridi kukuruza visokog genetičkog potencijala koji su zahtjevni u pogledu tehnologije - naveo je Ostić na predavanju za poljoprivredne proizvođače koje je organizovao opštinski Odsjek za poljoprivredu.

On je prepručio poljoprivrednicima da odrede pravo vrijeme za sjetvu kukuruza.

- Ono što je trebalo ranije uraditi jeste duboko oranje, jesenje ili zimsko. Sad smo u fazi kada treba zatvoriti brazdu da bi se sačuvala vlaga, a tako se ujedno stvaraju uslovi za pripremu sjetve - rekao je Ostić.

U ovim agrometeorološkim uslovima sjetva počinje polovinom aprila, a kada je riječ o Novom Gradu, Ostić preporučuje drugu polovinu aprila, a Poljoprivredni institut preporučuje hibrid kukuruza ove institucije BL 43.

Izvor: SRNA