latinica  ћирилица
24/03/2017 |  15:36 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Saradnja Zavoda za zapošljavanje Srpske i Srbije (VIDEO)

Programi politike aktivnog zapošljavanja provode se i u Srpskoj i Srbiji, a efekti su zadovoljavajući, rečeno je nakon današnjeg susreta rukovodstava dvije institucije u sjedištu Zavoda Republike Srpske u Palama.
Zavod za zapošljavanje RS - Foto: RTRS
Zavod za zapošljavanje RSFoto: RTRS

Uz postojeći Sporazum o saradnji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Nacionalne službe za podršku zapošljavanju Republike Srbije, temeljni dokument na kojem se grade odnosi jeste Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije.

Saradnja odgovornih za kreiranje ambijenta za zapošljavanje u Srpskoj i Srbiji traje duže od dvije decenije, a posljednjih godina fokusirana je na programe zapošljavanja ciljnih grupa koje do posla teško dolaze.

Rezultat podsticaja je znatno manji procenat nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu za 7 % u Srpskoj, a u Srbiji i do 13 %.

"Pokušavamo da se približimo evropskom prosjeku, što je bila iluzija, a sada je realnost. Evidento je da je sve manji broj lica na evidenciji ", naveo je Zoran Martinović,direktor Nacionalne službe za podršku zapošljavanju Republike Srbije.

Podaci o međusobnom izdavanju radnih dozvola, evidentiranju staža i o zapošljavanju radnika iz jedne u drugoj Republici rutinski se razmjenjuju.

Srbija godišnje izda između 200 i 300 radnih dozvola za građane BiH, a Srpska građanima Srbije 5oo. Ipak, u pograničnim opštinama izražen je problem rada na crno.

"To je konkretan primjer saradnje, razmjena podataka o ljudima dovešće do rješavanja pitanja duplih evidencija", izjavio je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Pozitivna ocjena iz srbijanske nacionalne službe za politiku aktivnog zapošljavanja u Srpskoj.

Prostor za saradnju nije iscrpljen, a između ostalog ukazano je i na mogućnost zajedničkih projekata zapošljavanja s kojima bi konkurisali u Međunarodnoj organizaciji rada.