latinica  ћирилица
24/03/2017 |  16:36 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Srpska postigla značajne rezultate u oblasti vodoprivrede

Pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Čedomir Stojanović izjavio je na stručnom skupu u Zenici da je Srpska postigla značajne rezultate u oblasti vodoprivrede, posebno u periodu nakon poplava iz 2014. godine do danas.
Milan Kikić na skupu povodom Svjetskog dana voda - Foto: SRNA
Milan Kikić na skupu povodom Svjetskog dana vodaFoto: SRNA

On je rekao da će nadležno ministarstvo i Јavna ustanova "Vode Srpske" i ubuduće, u skladu sa zakonskim aktima i usvojenim strategijama upravljanja, raditi na ubrzanom unapređenju sektora voda na području Republike Srpske.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i "Voda Srpske" imala je zapaženo učešće na centralnom skupu obilježavanja Svjetskog dana voda koji je 22. i 23. marta održan u Zenici.

U saopštenju "Voda Srpske" navodi se da su skupu prisustvovali predstavnici svih relevantnih državnih i entitetskih institucija u oblasti vodoprivrede, kao i veliki broj domaćih i stranih stručnjaka koji su razmijenili iskustva i informacije o upravljanju vodama na ovom području.

Direktor "Voda Srpske" Milan Kikić istakao je da su u Republici Srpskoj do sada uložena značajna sredstva u projekte zaštite od voda, ali da bi u narednom periodu u zaštitu trebalo mnogo više ulagati.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda bila je otpadne vode, odnosno upravljanje otpadnim vodama, što je globalni problem.

"U Republici Srpskoj i BiH ne postoji ni približno dovoljno postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se vraćaju u prirodne vodotoke iz industrije, kanalizacije, te nakon upotrebe u poljoprivredi, sa smetlišta, deponija i drugih izvora zagađenja", ističe se u saopštenju.

Zbog toga bi trebalo da jedan od prioritetnih pravaca budućeg razvoja sektora voda u Republici Srpskoj i BiH bude izgradnja sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, kao osnovni preduslov za zaštitu kvaliteta površinskih i podzemnih voda.

U stručnom dijelu skupa u Zenici viši stručni saradnik za zaštitu voda u "Vodama Srpske" Јelena Vićanović predstavila je rad "Procjena uticaja netretiranih otpadnih voda na vodotoke Republike Srpske", koji je izazvao brojne pozitivne komentare.

U "Vodama Srpske" ocjenjuju da je time upotpunjen izuzetno dobar ukupan utisak koji je delegacija iz Srpske ostavila na skupu u Zenici.

Izvor: Srna