latinica  ћирилица
25/03/2017 |  10:06 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Terorista tokom rata u BiH bio pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahid" (VIDEO)

Radikalni islamista Halid Masud, koji je u srijedu izvršio teroristički napad u Londonu, bio je pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahid" tokom rata u BiH, piše beogradski "Blic".
Halid Masud - Foto: TANЈUG
Halid MasudFoto: TANЈUG

Masudovo ime je na spisku 1.700 boraca ovog odreda. Stručnjaci za ovu oblast kažu da ovaj podatak ne iznenađuje, jer je glavna poveznica skoro svih terorističkih napada u Evropi i SAD, uvijek Bosna i Hercegovina.

Rođen kao Britanac Edrijen Rasel, početkom devedesetih godina primio je Islam i dobio ime Halid Masud. Pod ovim imenom nalazi se u evidenciji odreda El Mudžahid, od kada je u maju 1993. godine u BiH došao preko Hrvatske sa službenom karticom Visokog saudijskog komiteta, o čemu svjedoče brojni dosijei. Stručnjaci ističu Masudovu vezu sa Abu Hamzom i Omarom Bakri Muhamedom – ključne vehabijske vođe koje su početkom rata u BiH odigrali presudnu ulogu u formiranju ,,El Mudžahida'' – odreda, koji je djelovao u okviru Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, a čiji su pripadnici činili stravične zločine nad srpskim civilima i vojnicima.

- On je, dakle, frustrirani borac El mudžahida, koji je učestvovao u svim zločinima i na Ozrenu i u srednjoj Bosni, i koji sad revoltiran prema britanskoj vladi što ga očito nije zbrinula kao njihovog saradnika, koji je po njihovom nalogu primio islam i zalutao u radikalni islam, vjerovatno sad reaguje na to, ali naravno ovo je dio šireg plana Al Kaide i njegove veze sa Saudijskom Arabijom, istakao je DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Teroristički napad u Londonu (Foto: Tanjug/AP)

Gotovo svi veliki teroristički napadi u Evropi i SAD imali su neku vezu sa BiH, što je nasljeđe politike Alije Izetbegovića i SDA, kaže Galijašević i dodaje da je napad u Londonu samo još jedan od dokaza. Na vezu terorista ISIL-a sa BiH ukazivali su i svjetski mediji, koji su ozbiljno shvatili i Rajlovac i Zvornik. To potvrđuje lista 78 terorističkih napada širom svijeta, koju je objavio Stejt department.

Izvještaj Stej departmenta: "Tokom rata od 1992. do 1995. godine u BiH je doputovalo mnogo islamskih boraca, kako bi lokalnim muslimanima pomogli u odbrani. Nekoliko stotina ih je još aktivno u fundamentalističkim islamskim organizacijama i u velikoj mjeri utiču na određene segmente života muslimana u BiH."

- Mislim da su svetski mediji mnogo realniji po pitanju slike koja dolazi iz BiH. Na neki način ovde pokušava da se prikrije broj džihad ratnika koji dolaze u BiH, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

Halid Masud nakon napada u Londonu (Foto: Tanjug)

I dok nivo BiH, zvančno pokušava da minimizira opasnost od radikalnih pokreta, prema povjerljivim izvještajima bezbjednosnih službi Srpske, vehabije su locirane u naseljima Lišnja i Donja Mravica kod Prnjavora, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji, kod Banjaluke, Šipragama, kod Kotor Varoša, Kotorskom, kod Doboja i u bijeljinskom naselju Јanja. Na području BiH zabilježeno je 38 paradžemata.