latinica  ћирилица
25/03/2017 |  16:43 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Bijeljina: Peticija za povećanje iznosa za socijalna davanja (VIDEO)

Članovi Udruženja "Drugačiji svijet" iz Bijeljine koje okuplja lica s posebnim potrebama pokrenuli su potpisivanje peticije za povećanje iznosa za socijalna davanja za smještaj djece u vlastitu porodicu. Prethodno uvećana naknada, smanjena je nakon samo tri mjeseca.
Drugačiji svijet - Foto: RTRS
Drugačiji svijetFoto: RTRS

Ika Stevanović za 32 -godišnjeg sina koji boluje od autizma primala je 290 maraka. Iznos je sada smanjen na 145 maraka.

- Samo tri jeseca su nas pustili i odmah smanjili, čim su dobili fotelje i stolice odmah su našu djecu zaboravili. Svaka čast svima, svi koji primaju bilo kakvo primanje ali svako je mogao nešto u životu da uradi. Naša djeca ne mogu da umzu ni komad hljeba sami u ruke i zar oni da budu prvi skinuti sa primanja, priča Ika.

Smještaj u odgovarajuću ustanovu, košta oko 760 maraka. 20 odsto tog iznosa, roditeljima koji o djeci brinu 24 sata dnevno, nije dovoljno.

Prethodna skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD-om, u junu prošle godine usvojila je odluku o povećanju socijalnih davanja porodicama djece s posebnim potrebama sa 20 na 40 odsto zakonske osnovice. Već u decembru, nova skupštinska većina prepolovila je iznos. Roditelji, koji 24 sata brinu o djeci, peticiju će u gradsku upravu predati 2. aprila na Dan autizma.

 - Želimo da naša djeca budu ravnopravni članovi ovog društva, želimo da se pomogne roditeljima i njihovim porodicama, istakla je Katja Blagić, predsjednica Udruženja "Drugačiji svijet".

- Treba naći malo razumijevanja i mogućnosti iz gradskog budžeta, uvažiti tih 135 porodica koja se finansiraju ovim davanjima koja su zaista minimalna, poručio je Nedeljko Ćorić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina.

U Bijeljini 130 osoba ostvaruje pravo na tuđu njegu i pomoć kao i nadoknadu za smještaj u vlastitu porodicu u iznosu od 20 odsto cijene ustanove u koju se takva lica obično zbrinjavaju. U Banjaluci, npr. taj iznos je 50 odsto.