latinica  ћирилица
25/03/2017 |  17:39 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

14. Beogradaski festival igre, ovacije za balet iz Vankuvera

Nastupom vankuverske trupe Balet BC u Sava Centru, počeo 14. Beogradaski festival igre i tom prilikom je izvršnom direktoru te kanadske plesne kompanije Branislavu Henselmanu uručeno priznanje "Vip poziva".
Branislav Henselman - Foto: TANЈUG
Branislav HenselmanFoto: TANЈUG

Rođenom Beograđaninu, predsjedniku Savjeta kanadske asocijacije baletskih kompanija, koji je svoje baletsko obrazovanje stekao u Minhenu i Londonu da bi se Baletu BC pridružio nakon mandata na mjestu izvršnog producenta Kompanije Majkla Klarka u Londonu, nagradu je uručio direktor kompanije "Vip mobile" Dejan Turk.

Turk je istakao da su 10 godina ponosni partner Beogradskog festivala igre i podsjetio da su ustanovili nagradu "Vip poziva" za srpske umjetnike koji su proslavili svoje i ime Srbije širom svijeta, učinivši svojim djelima iskorak.

Henselman, šesti laureat "Vip poziva", zahvalio je osnivaču Beogradskog festivala igre Aji Јung, kompaniji "Vip mobile", ansamblu Baleta BC, "koji je unio magiju u njegov život", a posebno publici.

"Bez vas ovo što mi radimo, ne bi imalo smisla. Ovo je nagrada za vas", poručio je Henselman okupljenima u Sava Centru nakon nastupa članova Baleta BC. Igrači vankuverske trupe izveli su dva komada - "Usamljeni eho" Kanađanke Kristal Pajt i "Bil" Izraelke Šaron Ejal, a beogradska publika ih je nekoliko puta pozdravila ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

Bramsove sonate za čelo i klavir bile su motiv za djelo "Usamljeni eho" - Alegro iz opusa 38, koji ođekuje hrabrošću i ambicijom poslužio je koreografkinji Kristal Pajt da istražuje brzinu i protok, konflikt unutar i između ljudskih tela, dok se, koristeći emotivni "Adađo" bavila idejom stvaranje jedinstvene celine sačinjene od sedam igrača koji čine kompleksno biće.

Karakterističan stil Šaron Ejal i njen senzualni koreografski jezik oduševio je beogradsku publiku, koja je ovacijama nagradila posvećen i precizian izraz igrača u komadu koji kombinuje igru, muziku i dizajn.

Balet BC već sutra će se predstaviti u Novom Sadu, a Beograđane u nedjelju očekuje Škotski plesni teatar sa koreografijom "Јama" Damijena Žalea.

Beogradski festival igre, koji će do 11. aprila predstaviti više od 30 koreografija 15 kompanija iz 10 zemalja, zvanično je otvorio baletska zvezda Đuzepe Pikone, dok je Aja Јung istakla da su stigli do 14. godine sa idejom da pozorišna scena postane "prostor za nadmetanje u magiji, slobodi, mašti, izazovima, da bude prozor u svijet i ogledalo u kome se dobro vide naša osjećanja, strepnje i mogućnosti".

"Tu savremenu i neobuzdanu igru hrabro smo uveli u naše živote dopuštajući da nam odredi vrijeme, najavi proljeće, donese praznik i predstavi umjetnike koji se svakodnevno iznova dokazuju na daskama teatra, koji žive i putuju od uspjeha svoje umjetnosti bez zastajkivanja i vraćanja muzike", rekla je Јung.

Izvor: Tanjug