latinica  ћирилица
26/03/2017 |  11:28 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Mitropolija crnogorsko-primorska: Prestati sa progonom ćirilice

Na konstitutivnoj sjednici Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske u Kotoru upućen je zahtjev da se prestane sa progonom ćirilice u Crnoj Gori, kao i da se uvede vjeronauka u osnovnim i srednjim školama.
Kotor: Mitropolija crnogorsko-primorska (Foto: mitropolija.com) -
Kotor: Mitropolija crnogorsko-primorska (Foto: mitropolija.com)

U saopštenju sa sjednice Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora upućen je zahtjev da se prestane sa progonom ćirilice u Crnoj Gori.

"Imajući u vidu moralni sunovrat u vremenu u kome živimo i iskušenja koja snalaze djecu i omladinu, zahtijevamo da Ministarstvo prosvjete što prije pripremi akte na osnovu kojih bi se vratila vjeronauka u osnovne i srednje škole iz kojih je golom silom istjerana od komunističkih vlasti", navodi se u saopštenju Mitropolije.

Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor Mitropolije crnogorsko-primorske ponovo izražava svoju zabrinutost zbog namjere državnih vlasti Crne Gore da ikonu Bogorodicu Filerimosu ponovo oskrnave i omalovaže njen hrišćanski značaj smještanjem u Lipsku pećinu na Cetinju.

U saopštenju se podsjeća da je ikonu Bogorodice Filermose kralj Јugoslavije Petar Drugi Karađorđević 1941. godine pokloni i ostavio kao zavještanje na čuvanje Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj u Manastiru Ostrogu.

"Takođe, posebno zabrinjavaju netransparentne i štetne aktivnosti za potapanje kanjona Morače i Mrtvice", kaže se u saopštenju.