latinica  ћирилица
26/03/2017 |  11:57 | Autor: RTRS

Izbori u Zarlandu prvi probni test za Merkelovu

U pokrajini Zarland na zapadu Njemačke danas se održavaju izbori koji predstavljaju svojevrstan test za konzervativce predvođene kancelarom Angelom Merkel pred održavanje opštih izbora u septembru.

Izbori u Zarlandu su prvi od tri na pokrajinskom nivou koji se održavaju prije saveznih izbor 24. septembra. Hrišćansko demokratska unija /CDU/ Angele Merkel na čelu je ove pokrajine od 1999. godine.

Analitičari ističu da će ovi izbori biti prvi izborni test od kako je Socijaldemokratska partija /SPD/ kao svog kandidata na izbortima za kancelara predstavila bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

Šulc je pojačao podršku SPD što znači da će Merkelovoj biti teško da osvoji i četvrti mandat na funkciji kancelara.

Donedavno je bilo skoro sigurno da će guverner Zarlanda Anegret Kramp-Karenbauer osvojiti novi petogodišnji mandat ali, prema rezultatima anketa, velike šanse ima i njen protivkandidat iz redova SPD Anke Relinger.

Relingerova bi mogla da osvoji većinu u savezu sa opozicionom partijom Ljevice.

Kramp-Karenbauerova je jedan od samo pet guvernera iz redova konzervativaca u 16 njemačkih pokrajina. Analitičari ističu da bi njen gubitak na izborima bio zabrinjavajući signal za predizbornu kampanju za savezne i još dva pokrajinska izbora.

Izbori se u maju održavaju u pokrajinama Šlezvig-Holštajn i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji gdje su na rukovodećim mjestima članovi SPD.

Izvor: Srna