latinica  ћирилица
26/03/2017 |  13:59 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Stojičić - Deklaracija o zaštiti Dejtona, loše sačinjena

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Dušan Stojičić smatra da deklaracija o zaštiti Dejtonskog sporazuma, koju bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, nije dobro sačinjena, jer se u sadržaju ne pominje političko-pravno nasilje visokih predstavnika nad izvornim odredbama mirovnog sporazuma.
Ujedinjena Srpska - Foto: ilustracija
Ujedinjena SrpskaFoto: ilustracija

"Osnovno pitanje jeste kako se predlagač /SDS/ odlučio da ovaj dokument u skupštinsku procesuduru uputi u ime stranke, prije nego što se konsultovao sa političim partijama koje čine Savez za promjene, ali i ostalim parlamentarni strankama. Moralo se zajednički doći do usaglašenog dokumenta koji bi u skupštnskoj proceduri bio formalizovan", rekao je Stojičić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se navedenim dokumentom poziva na dijalog na nivou BiH i Sarajevu, a ne u Republici Srpskoj i Banjaluci.

"Aktuelno rukovodstvo SDS-a ne želi u Banjaluci bilo kakav dijalog sa drugim strankama i institucijama o ozbiljnim pitanjima. Kada su predlagali navedenu deklaraciju moralo je biti definisano o kakvom Dejtonskom sporazumu je riječ – izvornom ili promijenjenom nasiljem OHR-a", dodao je Stojičić.

On tvrdi da se deklaracija, na određeni način, odnosi i na prilike u Federaciji BiH /FBiH/.

"To je za mene prilično iznenađujuće, jer znam da nijedna politička strana iz Republike Srpske zvanično ne zastupa stav da bi trebalo da se miješa u situaciju u FBiH. Ovaj dokument SDS-a, kojim se isključuje mogućnost promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, dolazi nam u trenutku kada je u FBiH usvojen sličan akt i očigledno je da je sve kordinisano iz jednog centra političke moći ili uticaja", kaže Stojičić i navodi da se Ujedinjena Srpska zalaže za izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

On je napomenuo da će poslanici Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske učestvovati, ukoliko bude moguće, u iskrenom dijalogu, raspravi i poboljšanju navedene deklaraciji u kojoj bi trebalo da bude više zastupljena Republika Srpska od BiH.

Narodna skupština Republiker Srpske trebalo bi u utorak, 28. marta da razmatra Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač Vukota Govedarica iz SDS-a.

Izvor: Srna