latinica  ћирилица
26/03/2017 |  15:44 ⇒ 27/03/2017 | 12:14 | Autor: RTRS

Dodik: Podrška Vučiću zbog odbrane srpskog naroda (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je danas u Novom Sadu kandidaturu Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije zbog, kako je naveo, Vučićeve izjave da nikada više neće biti zločinačkih akcija prema srpskom narodu kakve su bile "Bljesak" i "Oluja".
Dodik, Mirović i Vučević na skupu Udruženja Krajišnika - Foto: TANЈUG
Dodik, Mirović i Vučević na skupu Udruženja KrajišnikaFoto: TANЈUG

Јake veze koje Republika Srpska ima sa Srbijom, predsjednik Milorad Dodik danas je potvrdio u Novom Sadu, sastankom sa predsjednikom Pokrajinske vlade Vojvodine.

Najavljeni su novi projekti i privredna saradnja, ali i politička podrška. Predsjednik Dodik podržao je kandidaturu Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije zbog, Vučićeve izjave da nikada više neće biti zločinačkih akcija prema srpskom narodu kakve su bile "Bljesak" i "Oluja".

"Mi u Republici Srpskoj smo te Vučićeve riječi, na mjestu kakvo je Gradina, dobro čuli i razumjeli. Vučić i kad ne bude predsjednik Srbije, kad mu istekne mandat, obavezao je tom izjavom sve buduće predsjednike Srbije da moraju biti čvrsto zaleđe cjelokupnom srpskom narodu. Srpski narod, krajiški narod, te obavezujuće riječi veoma dobro pamti jer ih je zapravo izgovorila Srbija", rekao je Dodik.

Prva zvanična posjeta predsjednika Srpske, za premijera Prokrajinske vlade bila, je kako je rekao, od velikog značaja. Mirović kaže da mu je cilj da se saradnja s Republikom Srpskom intenzivira u svim oblastima života i rada a počeće kaže od strateški važnih putnih projekata, jer se za Vojvodinu, ogroman dio robne razmjene odvija upravo na relaciji sa Srpskom.

- Vlada Srpske se opredjelila da u opštinama u kojima živvot zavisi od pojedinih preduzeća da u tim opštinama investira oko 30 miliona. Ovo je prilika da i ljudi iz Vojvodine možda zbog svog porijekla ili poslovine prilike investiraju tamo. Biće to sigurno lijepa prilika, istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

 Razgovor Dodik-Mirović (Foto: RTRS)

- Mi smo prihvatili poziv predsjednika Dodika da sa privrednicima i predstavnicima turistističkih radnika, posjetimo Republiku Srpsku, i da se ta saradnja tako odvija da uskoro imamo najkonkretnije razgovore o pitanjima koje smo danas otvorili, naglasio je Igor Mirović, predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine.

Srpska i Vojvodina saradnju planiraju uspostaviti u oblasti gasne infrastrukture, univerziteta, te kliničkih centara. Dodik i Mirović prisustvovali su i skupu Krajišnika u Novom Sadu na kojem je predsjedniku Srpske dodijeljen barjak i zahvalnica Udruženja Krajišnika Vojvodine.

- Danas bijemo nove bitke, za opstanak Republike Srpske, nikada više ne treba dozvoliti da neko ponižava ni Srpsku ni Srbiju. I predsjednik Dodik uspješno i dostojanstveno brani Republiku Srpsku i on će uvijek u tome imati našu podršku, poručio je Mirović.

Predstavnici Pokrajinske vlade i predsjednik Srpske pružili su podršku Aleksandru Vučiću na predstojećim izborima. Kako je rekao Dodik, Vučićeva Vlade je prva koja je bez pogovora finansijki pomogla Srpsku, kada je prošle godine otkupila emitovane obveznice i prva koja mu, kako kaže Dodik, nikada nije govorila šta mora ili ne mora da uradi.

Krajišnici su iskazali zahvalnost Dodiku zbog inicijative o zajedničkom obilježavanju datuma Srpske I Srbije, jer su se nakon prošlogidišnjeg Dana sjećanja prvi put osjećali dobrodišlim u Srbiju. Predsjednik Srpske s druge strane, rekao je da nikada neće tražiti od srpskog naroda da uđe u NATO jer su oni podržavali sve to.