latinica  ћирилица
26/03/2017 |  18:02 ⇒ 27/03/2017 | 12:53 | Autor: RTRS

MMF ipak produžio rok za BiH - hoće li biti saglasnosti o Zakonu o akcizama? (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da postoji opredijeljenost da EU opstane i funkcioniše, ali da će biti težak zadatak održati Uniju snažnom i učiniti je ponovo privlačnom.
Međunarodni monetarni fond (Foto: Sputnik/Natalia Seliverstova) -
Međunarodni monetarni fond (Foto: Sputnik/Natalia Seliverstova)

Reformska agenda BiH je u blokadi, kao i ispunjavanje uslova MMF-a.

Nakon što je posljednji rok probijen, MMF ipak je, do polovine aprila, produžio rok za ispunjavanje uslova iz Pisma namjere.

Srpska nije prepreka realizaciji aranžmana s MMF-om, kaže predsjednik Milorad Dodik, koji podsjeća da drugi nivoi vlasti nisu ispulili svoje obaveze. Ističe da su ranije, kada Republika Srpska nije mogla da ispuni obaveze, sredstva MMF-a redovno išla prema Federaciji.

- Sada kada Srpska ispunjava obaveze, FBiH to ne čini, kao ni zajednički nivo. To govori o selekciji koja je za nas potpuno neprihvatljiva, poručio je Dodik.

Uprkos tome, budžet Srpske je stabilan a obaveze se redovno izvšravaju, kaže Dodik. I dok su stavovi SDS-a proteklih dana bili prilično izričiti, predsjednik SDS-a danas tvrdi da će podržati Zakon o akcizama, samo ako postoji mogućnost da se građanima vrate dodatni nameti, putem plavog dizela.

- Neka gospoda narede svojim poslanicima da se vrate u parlament i neka izglasaju zakon. Ali, SDS da glasa za Zakon o akcizama, te da nove namete daje građanima Srpske, a da pri tome ne pokušava da putem plavog dizela jedan dio vrati tim građanima, ne pada nam na pamet, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

U SNSD-u kažu, da je na parlamentarnoj većini na nivou BiH da uradi svoj dio posla.

SNSD u parlamentu BiH neće biti dio sistema dopune politike SDS-a i da će se na ispunjavanju uslova MMF-a vidjeti postoji li parlamentarna većina na nivou BiH, istakao je Nikola Špirić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Govoreći o reformskoj agendi, predsjednica Vlade Željka Cvijanović istakla je da je BiH u permanentoj krizi, i da nije realno očekivati da dobije status kandidata krajem godine, kako su to najavljivali političari s nivoa BiH. Blokirana je Reformska agenda, koja je je dizajnirana kao neko "spasonosno" rješenje upravo za deblokadu evropskog puta BiH, kaže Cvijanovićeva za Srnu.

Apsurd je u tome da je taj proces blokiran upravo od onih političkih struktura koje čine vlast na nivou BiH, a koji su najviše i pričali o Evropi i reformama, i koji su prvi potrčali da potpišu Reformsku agendu, poručila je premijerka Srpske.

Prema njenim riječima, zemlja koja je svako malo u institucionalnoj blokadi i teškoj političkoj krizi, ne kreće se nigdje, a pogotovo ne prema EU.

- To je realnost, bez obzira da li neko želio ili ne želio da se s tom istinom suoči, konstatovala je premijerka Srpske.