latinica  ћирилица
27/03/2017 |  09:06 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

Sobranje nastavlja konstitutivnu sjednicu

Makedonsko Sobranje, nakon gotovo tri mjeseca, nastavilo je konstitutivnu sjednicu na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije za izbor i imenovanje.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Poslanici iz reda VMRO-DPMNE i partija iz njihove koalicije replikama i kontrareplikama usporavaju tok sjednice, a u njihovim govorima preovladavaju kritike na račun "tiranske platforme" i stranke SDSM.

Poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski zatražio je od svakog kandidata za predsjednika Sobranja da odbaci platformu Albanaca.

"Smatramo da kandidat za predsjednika komisije i predsjednika Sobranja treba du bude iz VMRO-DPMNE-a. Predsjednik Sobranja treba da bude iz pobjedničke stranke, a Vladu mogu da formiraju i druge partije", naveo je on.

Poslanici SDSM zatražili su od poslanika VMRO-DPMNE da objasne građanima zašto lider ove stranke Nikola Gruevski nije u Sobranju i zašto je napustio državu.

Iz SDSM-a poručuju da će, sa ili bez Gruevskog, Makedonija dobiti novog predsjednika parlamenta, mandatara za sastav vlade i novu reformsku vladu predvođenu tom strankom.

U VMRO-DPMNE kažu da je Gruevski na putu za Maltu, gdje treba da prisustvuje Kongresu Evropske narodne partije - grupi konzervativnih evropskih partija kojoj pripada i VMRO-DPMNE.

Predsjedvajući sjednicom parlamenta Trajko Veljanovski dao je pauzu, nakon koje će biti nastavljene poslanička rasprava.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.

Konstitutivna sjednica parlamenta počela je 30. decembra, ali je, nakon verifikovanja mandata poslanika, prekinuta zbog nedostatka prijedloga za izbor Komisije za izbor i imenovanje.

Na parlametnarnim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, DUI 10, stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mandata. Makedonsko Sobranje čini 120 poslanika.

Izvor: SRNA