latinica  ћирилица
27/03/2017 |  10:15 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Sutra o izmjeni Poslovnika i SDS-ovoj Deklaraciji o Dejtonu

U Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske definisano je da je za kvorum neophodan za rad skuštine potrebno da na sjednici prisustvuje trećina, odnosno 28 od ukupnog broja narodnih poslanika.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodaje se i stav koji glasi "ukoliko se kvorum ne može obezbijediti u roku od jednog časa, sjednica se prekida, a predsjednik određuje vrijeme održavanja nastavka sjednice Narodne skupštine".

U obrazloženju Prijedloga odluke navodi se da su članovi Kolegijuma NSRS predsjednik i potpredsjednici skupštine i predsjednici klubova poslanika, a ne kao do sada i predstavnici poslaničkih grupa.

Izmjenom Poslovnika predviđeno je da se posebna sjednica može zakazati na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Aktuelnim Poslovnikom definisano je da se na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH sjednica može zakazati samo u slučaju da je odluka Predsjedništva destruktivna po vitalni interes Republike Srpske.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika NSRS trebalo bi da bude razmatran na sjednici Narodne skupštine koja je zakazana za sutra.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač narodni poslanik Vukota Govedarica, saopšteno je danas iz ove institucije. U Prijedlogu deklaracije navodi se da Narodna skupština, kao strateški interes Srpske, ističe trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije Republike Srpske i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

"Svako narušavanje ovih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa Republike Srpske", ističe se u Prijelogu teksta deklaracije.

Narodna skupština trebalo bi da razmatra Nacrt kodeksa o ponašanju narodnih poslanika kojim se utvrđuju etička pravila i standardi ponašanja narodnih poslanika u ostvarivanju njihovih prava i vršenju dužnosti. Cilj Kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u NSRS.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.

Trebalo bi da bude razmatran Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika NSRS i Prijedlog programa rada Narodne skupštine za 2017. godinu.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, te Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera.

Izvor: SRNA