latinica  ћирилица
27/03/2017 |  11:04 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Slike Olje Ivanjicki ponovo pred publikom (FOTO)

Zaostavština slikarke u Istorijskom muzeju Srbije već na samom otvaranju privukla je brojnu publiku.
Zaostavština Olje Ivanjicki - Foto: Novosti.rs
Zaostavština Olje IvanjickiFoto: Novosti.rs

U Beogradu je otvorena postavka "Zaostavština Olje Ivanjicki" (1931-2009) koju osim slika, čine i njene svečane haljine koje je nosila na izložbama, jer je uvijek nastojala da najljepšom garderobom oda počast umjetnosti. Mnogobrojni prijatelji i poštovaoci Oljinog djela okupili su se da, osam godina poslije njene smrti, vide reprezentativni izbor od 200 umjetničkih djela (slike, akvareli, crteži, skulpture, video-projekcije, performansi...), ali i lične predmete (nameštaj, knjige, garderobu, kolekcije starina...), koje su iz slikarkine bogate baštine izdvojile kustoskinje Tijana Јovanović Češka i Izabela Martinov Tomović.

- Naš muzej je već osam godina staratelj nad ovom imovinom, a izložbom želimo da pokažemo o čemu smo se brinuli i starali, da to više ne bude u depoima, već da se javnost podsjeti ko je bila naša velika sugrađanka Olja Ivanjicki - istakla je Dušica Bojić, direktor Muzeja.

Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, svečano je otvorila izložbu i podsjetila da se ovom izložbom javnost upoznaje ne samo sa djelom, idejama i mislima Olje Ivanjicki, već prije svega sa energijom koju je davala svijetu i kojom je nadahnjivala mnoge.

- Hrabra, originalna i prepoznatljiva, spremna da mijenja i uspostavlja umjetničke standarde, ostavila je neizbrisiv trag u našem slikarstvu i umjetnosti, i postala poznata širom svijeta. Izložba je samo prvi korak ka danu kada će Oljina djela, koja su stajala rame uz rame sa svjetskim trendovima i velikanima, biti uvijek dostupna njenoj publici. Prvi korak ka ispunjenju njene želje da svakog dana, svaki Beograđanin, i onaj ko dođe u Beograd, može svojim očima da vidi kakvo je umjetničko stvaralaštvo ostavila iza sebe, na koji način je živjela, šta je voljela i kako je svojim životom obilježila Beograd - rekla je Gojkovićeva.

I sama postavka je, kako je naglasila autorka izložbe Tijana Јovanović Češka, rađena onako kako bi to Olja želela, na njen način, a veliki broj posetilaca na otvaranju, kako je rekla, znak je da trud zaposlenih u IMS nije bio uzaludan, ali i pokazatelj koliko je ova umetnica bila voljena.

Svoj doprinos izložbi u IMS dala je i Fondacija "Olga Olja Ivanjicki", koja je osnovana sa ciljem da velika umjetnica u Beogradu dobije svoj muzej.

- U proteklih osam godina Fondacija je organizovala 35 izložbi u zemlji i inostranstvu, i dio opusa Olje Ivanjicki vidjelo je 500.000 ljudi - rekla je Suzana Spasić, direktorka fondacije, i dodala, da se nada da će ova izložba biti jedan krupan korak ka ostvarenju muzeja Olje Ivanjicki.

Izvor: Večernje