latinica  ћирилица
27/03/2017 |  13:16 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Vlada u roku od mjesec dana da se izjasni o povećanju penzija (VIDEO)

Odbor Narodne skupštine za praćenje situacije u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja traži da se Vlada Srpske u roku od mjesec dana izjasni o vanrednom povećanju penzija od tri do pet odsto i tako ispoštuje zaključak Parlamenta.
Odbor - penzije - Foto: RTRS
Odbor - penzijeFoto: RTRS

Penzioneri neće odustati od ovog zahtjeva, kaže predsjednik Odbora Ilija Stevančević i dodaje da Vlada, ako nema drugog načina, sredstva obezbijedi povećanjem stope doprinosa za PIO od jedan odsto.

Postoji obećanje da će penzije biti povećane, ali nije precizirano kad, jer to zavisi od priliva sredstava u budžet, kaže Stevančević.

Vlada Republike Srpske treba da održi posebnu sjednicu u roku od 30 dana i donese odluku o vanrednom povećanju penzija od tri do pet odsto - zaključak je nakon sjednice Odbora. Predsjednik Odbora Ilija Stevančević, kaže, ranije je dobio obećanje da će penzije biti povećane.

- Ima para za to, rekli su to i predstavnici PIO i Vlade, Zoran Tegeltija, tako da će penzije biti povećane, ali se ne zna kada - rekao je Stevančević.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj optužio je Skupštinu da je kroz zakone dijelila posebna i privilegovana prava i da sada nema dovoljno sredstava u budžetu da sve bude ispoštovano.

- Ministar je danas predložio da se ide u jednokratnu pomoć, ali to je za većinu penzionera neprihvatljivo i smatramo to uvredom, posebno za one koji su u penziju otišli sa punim pravom na to - naveo je Rakulj.

Član Odbora Zdravko Krsmanović rekao je da su penzioneri najugroženija kategorija u Srpskoj.

- I predstavnik NSRS i Vlade su danas rekli da para ima. Nije tačno da para nema, nego se radi o tome da Vlada neće da ispoštuje zaključak i pravi kalkulacije - rekao je Krsmanović.

Krsmanović kaže da bi posebnoj sjednici Vlade o povećanju penzija, trebalo da prisustvuju članovi skupštinskog odbora.