latinica  ћирилица
27/03/2017 |  17:00 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Dačić-Helbah: Srbija ima najvažniju ulogu za stabilnost regiona

Njemačka pridaje Srbiji najvažniju ulogu kada je riječ o stabilnosti i unapređenju saradnje u regionu, rekao je ambasador Kristijan Helbah, izaslanik Ministarstva inostranih poslova Njemačke za jugoistočnu Evropu, zemlje EFTA i Tursku.
Kristijan Helbah u Beogradu - Foto: SRNA
Kristijan Helbah u BeograduFoto: SRNA

Helbah je tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu istakao da je za Njemačku veoma važno da Srbija nastavi svoju konstruktivnu ulogu, jer je stabilnost regiona značajna, kako za Njemačku, tako i za Evropu.

"Srbija je, ne samo najveća i najvažnija zemlja, već i zemlja sa najvećim potencijalom i administrativnim i drugim kapacitetima, prvenstveno u kontekstu evropskih integracija", naveo je Helbah.

On je dodao da Njemačka veoma cijeni politiku i odnos Srbije prema migrantima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Njemačke znatno unaprijeđeni posljednjih godina, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu i naglasio da odnose dvije zemlje karakterišu intenzivna saradnja u svim oblastima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja.

"Obim spoljnotrgovinske razmene je prošle godine dostigao skoro četiri milijarde evra. Nemačka je jedan od najvećih investitora, a više od 370 nemačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35.000 radnika", naveo je Dačić.

On je istakao da Srbija želi da unapređuje ukupnu saradnju sa Njemačkom i podsjetio da ona pruža značajan doprinos stabilnosti i jačanju saradnje u regionu.

Sastanak Đurića i Helbaha

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić upoznao je izaslanika za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Kristijana Helbaha o toku dijaloga Beograda i Prištine, problemima srpskog naroda na Kosmetu i političkoj situaciji u pokrajini.

Sastanku su prisustvovali i šef Političkog odjeljenja za zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Hans-Ulrih Sidbek, kao i njemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: SRNA