latinica  ћирилица
27/03/2017 |  18:10 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Nove prevare u penzijskom sistemu (VIDEO)

Nove prevare u penzijskom sistemu. Fond PIO utvrdio je da je u 37 slučajeva zloupotrebljeno pravo na porodičnu penziju za djecu na redovnom školovanju. U dva slučaja, zbog falsifikovanja dokumentacije, biće podnesene i krivične prijave. Preostalih 35 nisu prijavili promjenu da su završili ili napustili redovno školovanje i time su nezakonito primali penzije, koje će morati da vrate.
Penzije - prevare - Foto: RTRS
Penzije - prevareFoto: RTRS

Fond PIO Republike Srpske u okviru akcije "Stop prevarama - do penzije pošteno", izvršio je provjere statusa korisnika porodičnih penzija za djecu na redovnom školovanju u svim srednjim školama i fakultetima u Republici Srpskoj i zemljama u okruženju.

Kontrolom je utvđeno da je od 5225 djece zloupupotrebljeno pravo na penziju u 37 slučajeva. Među tim slučajevima, 20 studenata primalo je penziju i nakon diplomiranja, navode u Fondu.

- Kod sedam studenata radilo se o tome da se pet ispisalo sa fakulteta, a da o tome nisu obavijestili Fond PIO i dva drastična slučaja da je došlo do falsifikovanja školske potvrde. Zakon to definiše kao krivično djelo - navodi Tihomir Јoksimović portparol Fond-a.

Reagovalo je i Udruženje djece poginulih boraca "Nasleđe", među kojima je značajn broj studentat koji ostvaruju pravo na penziju.

- Ako ima takvih primjer, mi se moramo ograditi od takvih slučajeva jer ti izuzeci nanose štetu i ugled ostaloj čestitoj djeci poginulih boraca koji žele sačuvati svoje dostojanstvo, ali i dostojasntvo naših očeva - Branislav Šušljik iz ovog udruženja.

Osim studenata, osmoro djece nastavilo je da prima porodičnu penziju iako su napustili srednje škole. U Fondu podsjećaju da pravo na porodičnu penziju imaju djeca koja se školuju, najkasnije do navršene 26 godine.

- Ako ne postoji činjenica školovanja za 16-godišnjaka, nema prava na penziju, bezuslovno je samo za djecu do 15 godina, to je nivo osnovnog obrazovanja - kaže Јoksimović.

Fond PIO Republike Srpske ovakve provjere započeo je 2015. godine i obavljaju ih dva puta godišnje- na kraju zimskog i ljetnjeg semestra.