latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:42 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

NPRS obilježava Svjetski dan pozorišta (VIDEO)

Predstavama i pozorišnim manifestacijama širom planete danas se obilježava Svjetski dan pozorišta, koji se praznuje od 1961. godine. Na ovaj dan mnoga pozorišta širom svijeta čitaju tradicionalnu međunarodnu poruku koju piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Poruka će večeras biti pročitana i u Banjaluci.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Na ovaj značajan dan čelni ljudi nacionalnih teatara širom svijeta sumiraju uspjehe i podsjećaju se na važne datume u protekloj godini. U Narodnom pozorištu Republike Srpske mogu se pohvaliti nizom uspješnih saradnji, a jedna, za njih najvažnija, svakako je gostovanje banjalučkog ansambla koji su se predstavom "Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima" reditelja Mladena Materića, predstavili francuskoj publici u Tuluzu i Senaru.

Izlazak iz lokalnog okvira ansamblu Narodnog pozorišta otvorio je vrata za neke nove, buduće projekte.

Narodno pozorište Republike Srpske trenutno priprema premijeru koja će otvoriti vrata 20. "Teatar festa Petar Kočić" koji bi po svemu sudeći, po kvalitetu i sadržaju, trebao otići korak dalje. Iako ograničeni nedovoljnim budžetom, ansambl se vodi onom starom narodnom "gdje ima volje ima i načina" i sav svoj trud usmjerava u pravcu održavanja konstantnog kvaliteta po čemu su prepoznati i u svijetu.

Ansambl Narodnog pozorišta sinoć je u teatru "Akcent" u Beču, premijerno odigrao komad Mate Matišića "Sinovi umiru prvi" čime nastavljaju nizati uspjehe u Evropskim centrima kulture. Večeras na sceni Petar Kočić gostujućom predstavom Nas teatra "Pesnik za pesnike" autora Momčila Nastasijevića u izvođenju glumca Ivana Perkovića,  NPRS će obilježiti Svjetski dan pozorišta.