latinica  ћирилица
28/03/2017 |  08:08 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Zakon o akcizama pred SM BiH, upitna podrška SDS-a (VIDEO)

Usvajanje ovih zakona jedan je od uslova ispunjavanja zahtjeva iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Savjet ministara BiH - Foto: SRNA
Savjet ministara BiHFoto: SRNA

U Sarajevu je u toku sjednica Savjeta ministara BiH, a na dnevnom redu je Zakon o akcizama BiH koji je jedan od uslova ispunjavanja zahtjeva iz aranžmana sa MMF. Iz SDS-a su ranije najavili, da ovaj zakon neće dobiti njihovu podršku.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM, Mirko Šarović, rekao je da je pitanje da li će Zakon o akcizama dobiti podršku Saveza za promjene. Šarović kaže da su spremni da razgovaraju sa MMF-om i vladama entiteta da bi se kroz aranžman sa MMF-om, odnosno putem Zakona o akcizama našlo i rješenje za poljoprivrednike.

Istovremeno, ministar finansija i trezora u SM, Vjekoslav Bevanda, upozorio je da će bez aranžmana sa MMF-om biti ugroženi budžeti entiteta i kantona. Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, Lars Guner Vigemark, ocijenio je da aranžman BiH sa MMF-om nije ugrožen, ukoliko institucije urade svoj dio posla.

Podsjećamo, iz Ministarstva finansija Republike Srpske ranije su saopštili da eventualno povećanje akciza neće uticati na cijenu dizel goriva koje poljoprivrednici u Srpskoj koriste u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nakon što je 24. marta istekao redovni rok za ispunjavanje obaveza za nastavak aranžmana, MMF je produžio rok do 31. marta. Usvajanje Zakona o akcizama kojim se predviđa povećanje akciza na gorivo za 15 feninga za litar, jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je na dnevnom redu sjednice prijedlog odluke o sprovođenju mjera radi ostvarenja kvantitativnih kriterijuma i indikativnih ciljeva usaglašenih pismom namjere po Proširenom aranžmanu sa MMF-om za institucije BiH.