latinica  ћирилица
28/03/2017 |  09:09 ⇒ 10:18 | Autor: RTRS

Kozomara: SDS pokušava da prikrije tragove nesmotrene politike

Politički analitičar Anđelko Kozomara ocijenio je da Prijedlogom deklaracije o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma Srpska demokratska stranka pokušava da prikrije tragove svoje nesmotrene politike protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda i da se pred biračima predstavi kao zaštitnik interesa Srpske u okviru tog sporazuma.
Anđelko Kozomara, politički analitičar - Foto: blic.rs
Anđelko Kozomara, politički analitičarFoto: blic.rs

Kozomara kaže da su interesi Srpske i srpskog naroda potpuno zaštićeni Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"SDS je kumovao, naravno, bilo je teško odbraniti se, to se slažem, ali je kumovao da visoki predstavnici oduzmu veliki broj nadležnosti Republici Srpskoj i prenesu ih na nivo BiH". Sada SDS pokušava da prikrije tragove svoje nesmotrene politike", rekao je Kozomara za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, deklaracija je potpuno nejasna, i sama po sebi ma čija bila ne može biti iznad jednog međunarodnog akta kakav je Dejtonski mirovni sporazum.

"Dejtonski sporazum može da se mijenja samo uz saglasnost sva tri naroda, a jedan narod da donosi ovu ili onu deklaraciju potpuno je nepotrebno, rekao bih i besmisleno", zaključio je Kozomara.

Na dnevnom redu današnje sjednice parlamenta Srpske trebalo bi da se nađe i Prijedlog deklaracije o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je predlagač SDS.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je ranije da se radi o o politikantstvu naručenom iz međunarodne zajednice kojoj se, kako tvrdi, SDS na ovaj način dodvorava.

Dodik smatra i da SDS pokušava da se ugleda na SDA Bakira Izetbegovića, koja je sličan prijedlog podnijela u parlamentu Federacije BiH.

Izvor: Srna