latinica  ћирилица
28/03/2017 |  22:17 | Autor: RTRS

Protestni marš u Skoplju- nema odstupanja od zahtjeva

Pristalice građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" organizovali su večeras u Skoplju 30. protest sa kojeg su poručili da nema odstupanja od zahtjeva da bude odbačena takozvana albanska platforma i da se sačuva unitarnost države.
Makedonija - protesti - Foto: RTRS
Makedonija - protestiFoto: RTRS

"Svoje crvene linije saopštili smo i strankama - sinoć smo prošli pored sjedišta VMRO-DPMNE, a večeras pored vlade i parlamenta i ispred SDSM", poručili su organizatori večerašnjeg marša.

Јedan od organizatora inicijative Bogdan Ilievski zatražio je od predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da ne poklekne pritiscima i ne dodijeli mandat ljudima koji podržavaju "tiransku platformu".

Ilievski je zahvalio građanima jer, zahvaljujući njihovoj podršci, nema "tiranske vlade" i još nije izabran predsjednik Sobranja koji se nije odrekao platforme.

Makedonsko Sobranje, koje je nakon gotovo tri mjeseca od verifikovanja mandata poslanikaj nastavilo konstitutivnu sjednicu i danas nije izabralo Komisiju za izbor i imenovanje.

Sjednica će biti nastavljena sutra, a za sada je neizvjesno kada će biti izabran predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi komisije, iako su se stranke međusobno saglasile o zastupljenosti.

Protesti u Skoplju počeli su nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim političkim formacijama pripremaju redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbranu države.

Makedonija se nalazi u političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem prošle godine, nakon održavanja novih vanrednih parlametnarnih izbora. Tri mjeseca nakon toga još nije izabran predsjednik Sobranja, niti je formirana vlada.

Izvor: SRNA