latinica  ћирилица
29/03/2017 |  09:20 ⇒ 30/03/2017 | 08:06 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Sakiba Softića (VIDEO)

Tužilaštvo BiH i zvanično je formiralo predmet protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića,a u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije. "Činjenica da je predmet formiran protiv Softića, a ne i protiv Bakira Izetbegovića još jednom ukazuje na selektivan rad Tužilaštva", poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Sakib Softić - Foto: Screenshot/YouTube
Sakib SoftićFoto: Screenshot/YouTube

Predmet protiv Softića je formiran - osim ove informacije iz bh. Tužilaštva danas je bilo nemoguće dobiti detalj više. Da li će Softić biti saslušan i šta je sa Bakirom Izetbegovićem koji je bio ključ za vaninstitucionalno podnošenje zahtjeva za reviziju, a protiv kojeg je takođe podnesena prijava – i dalje ostaju pitanja bez odgovora.

- Nisam zadovoljan kako ste me predstavili, ja sam profesor doktor, profesor na Univerzitetu u Sarajevu, a bivši agent BiH u sporu protiv Srbije i Crne Gore - rekao je Softić.

Sopstveno priznanje koje je naprasno progutala Softićeva amnezija potvrdilo je i prošlogodišnje pismo iz Haga kojim je potvrđeno da Softić nije bh. agent, a koje je objelodanjeno nakon bošnjačkog debakla.

- Što se tiče papira registrara iz maja prošle godine znao sam, kao i ekspertni tim naravno - priznao je Izetbegović, nakon debakla sa pokretanjem revizije presude po tužbi protiv Srbije.

Priznanje da je znao- koje potvrđuje da je svjesno vanustavno djelovao koristeći paralelizme u radu institucija izazivajući najveću postdejtonsku krizu - Izetbegoviću stavlja na teret ogromnu odgovornost. Međutim, njegovo ime se ne pominje u šturoj informaciji bh. Tužilaštva, što je za predstavnike Srpske još jedan u nizu dokaza selektivnosti u radu ove institucije.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da ako se iko lažno predstavio, onda je to Bakir Izetbegović, koji je podsticao Softića, iako je prije dvije-tri godine govorio da je bivši agent BiH.

- To najbolje pokazuje ugovor koji su imali za njegove usluge koji je finansijski težak 150.000 KM, kao i to da je dio već plaćen - rekao je Dodik, dodajući da potpisi Izetbegovića i Softića u vezi sa tim govore o tome da je to zajedničko udruženje koje je trebalo nešto da napravi.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kaže da je formiranje predmeta u Tužilaštvu BiH protiv Softićem, ali ne i Izetbegovića još jedan dokaz selektivne primjene pravde u BiH.

- Ali, dobro je da su i protiv Softića pokrenuli postupak, mada nisam očekivao da će i protiv njega. Sve dok pravda bude selektivna, nema ni države, ni pravde - rekao je Višković

U slučaju referenduma bh. Tužilaštvo je ekpresno djelovalo. U slučaju revizije tek će se vidjeti. Odavno je poznato da povjerenja iz Srpske u njegov rad - nema.

- To što još nije formiran predmet za pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića, 11. jula 2015. godine u Potočarima, pa do svega što se dešava, pokazuje da se u Tužilaštvo BiH ne može imati povjerenje. I ovo što se sada dešava oko Softića neka je bošnjačka zavrzlama koja treba da dovede do toga kao da se nešto kreće, a u suštini da ništa ne bude - smatra predsjednik Srpske.

Da će se o slučaju pokušaja revizije još govoriti potvrđuje i informacija da će ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak pokrenuti disciplinski postupak protiv ambasadorke BiH u Holandiji Mirsade Čolaković koja se stavila u službu Izetbegovića i odbila da Crnatkovo pismo proslijedi sudu u Hagu.