latinica  ћирилица
04/04/2017 |  07:41 ⇒ 05/04/2017 | 08:01 | Autor: RTRS

NSRS raspravila o zaduženju za prenamjenu kasarne u Zalužanima

Poslanici NSRS nastaviće sutra raspravu o Prijedlogu odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera u iznosu do 9,4 miliona maraka. Poslanici su danas razmotrili Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za sanaciju, adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju kompleksa kasarne u Zalužanima za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova u iznosu do 6,5 miliona maraka.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

20.01... Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da je Prijedlogom odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa Srpske predviđeno zaduživanje do 9,4 miliona KM.

Obrazlažući ovaj prijedlog odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tegeltija je naveo da će se sredstva za ovu namjenu obezbijediti na domaćim finansijskim tržištima putem javnog poziva, te da će se pri tome birati najpovoljniji rokovi, grejs period kao i gornja granica kamatne stope.

Tegeltija je najavio da će tender za nabavku helikoptera biti raspisan u drugoj polovini aprila i trajati oko 40 dana.

On je rekao da će se helikopter, osim za službene poslove, moći koristiti i za specijalizovane letove kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu, koja će biti nastavljena sutra u 10.00 časova raspravom o Prijedlogu odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera.

19.44... Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je adaptacija kasarne u Zalužanima potrebna Ministarstvu unutrašnjih poslova, prije svega, jer u Banjaluci nemaju adekvatan prostor za funkcionisanje.

Lukač je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske napomenuo da je riječ o kapitalnom projektu i da je veoma važno obučavati i školovati kadrove, zbog čega je važan i centar za obuku, koji će biti smješten u kasarni.

On je naveo da nije moguće pronaći novac iz tekućih sredstava, ali je napomenuo da je iz tih sredstava već obezbijeđeno više od sedam miliona KM za nove uniforme koju će policija dobiti ove godine.

U završnoj riječi nakon rasprave o Prijedlogu odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, Lukač je podsjetio da je prošle godine uloženo više od 8,5 miliona KM za kupovinu oružja za Specijalnu jedinicu i jedinice za podršku.

Lukač je rekao da će uskoro biti potrebna i nabavka savremenog, digitalnog i zaštićenog sistema veze, koji je dotrajao.

On je naglasio da je svjestan činjenice da je novac potreban u mnogim sektorima, ali da ništa od toga nije važno ako je ugrožena bezbjednost.

"Ulaganje u bezbjednost naših građana nisu bačene pare. O tome se niko neće brinuti osim policije", zaključio je Lukač.

18.49... Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da je policija Srpske jedina bezbjednosna struktura Srpske, koja treba biti adekvatno opremljena.

On je dodao da nema ništa protiv opremanja MUP-a, ali je upitao da li to opremanje mora biti iz zaduženja.

"Podržaćemo zaduženje iz poštovanja prema MUP-u, ali nismo za to da se obezbjeđuju sredstva iz kredita, već da bude iz redovnih prihoda i da bude planski u više mjeseci", dodao je Stanić.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović upitao je zašto mora opremanje MUP-a da bude iz kredita, i to po lošim uslovima zaduženja.

On smatra da je ova odluka nepotrebna i da je realizacija ovog projekta mogla sačekati tekuća sredstva, odnosno da su sredstva mogla biti pronađena i ranije iz stavke za stručne usluge, za šta je svake godine izdvajano više miliona KM, ali i nepovećanjem stavke za subvencije javnim medijima.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica rekao je da je nekorektno prema MUP-u, kao jednoj od najvažnijih institucija Srpske, da se ova sredstva obezbjeđuju kreditnim putem, a ne iz redovnih budžetskih sredstava.

Mihajlica je rekao da nije sporna potreba za opremanjem MUP-a, ali da je sporan način na koji se to realizuje.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević rekao je da pripadnici MUP-a obavljaju teške i zahtjevne, po život opasne zadatke i da je pravo rješenje za ovu instituciju da kasarna bude adaptirana za njene potrebe.

On je rekao da policija nema ni adekvatnu uniformu i da je dobro što će dobiti nove.

18.01... Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je Prijedlogom odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, predviđeno zaduživanje do 6,5 miliona KM.

Obrazlažući ovaj prijedlog odluke u Narodnoj skupštini, Tegeltija je rekao da projekat podrazumijeva izgradnju tri nova objekta, sanaciju i adaptaciju deset postojećih objekata, dok je za dva objekta predviđena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija, a cijeli kompleks zahtijeva i vanjsko uređenje.

On je dodao da je cilj projekta obezbjeđivanje uslova da MUP još efikasnije obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

Ministarstvo finansija, zajedno sa MUP-om, predlaže zaduživanje Republike Srpske po uslovima koji podrazumijevaju rok otplate minimalno pet godina i maksimalno do deset godina, minimalan period odgode plaćanja tri godine, uračunat u rok otplate, visina kamatne stope maksimalno do šest odsto godišnje, otplata glavnice u više jednakih rata sve do dospijeća posljednje rate kredita.

17.43... Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača", kojim bi ovaj dokument trebalo da se da na javni uvid u trajanju od 30 dana u sjedištima jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi posebno područje i Narodnoj skupštini.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je, obrazlažući Prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača", da je donošenjem ove odluke predviđeno da Narodna skupština, na prijedlog nosioca pripreme, utvrdi Nacrt plana, mjesto, vrijeme i način izlaganja Nacrta na javni uvid u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Ona je dodala da se, u skladu sa važećim propisima, upravljanje posebnim područjima zasniva na planovima upravljanja i prostornim planovima područja posebne namjene, kojima se utvrđuju osnovna organizacija prostora, mjere upotrebe, uređenja i zaštite tog područja, mjere za unapređivanje i zaštitu životne sredine, te obaveza izrade planova za sprovođenje za uža područja unutar prostornog plana područja posebne namjene.

Golićeva je dodala da će odluka i Nacrt plana biti objavljeni na internet stranici Vlade Srpske - www.vladars.net, u trajanju od 30 dana, koliko traje i javni uvid u skladu sa odlukom.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je tokom rasprave o ovom dokumentu da će PDP podržati Prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača", jer postoji interesovanje za ovu investiciju.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da NDP neće podržati ovaj prijedlog.

16.44... Poslanik SP-a Zdenka Gojković rekla je danas tokom rasprave o Godišnjem izvještaju Ombudsmana za djecu Srpske za 2016, da zakonom treba urediti da se obaveza naplate alimentacije mora izvršavati.

Gojkovićeva je u Narodnoj skupštini istakla da treba propisati i minimalan iznos za izdržavanje djeteta, te da dijete treba da bude prioritet u naplati alimentacije.

Ona je dodala da bi djeca trebalo da budu zaštićena od svih oblika i vrsta nasilja.

Poslanik SNSD-a Gordana Tešanović podržala je inicijativu institucije Ombusmana za djecu za izmjene zakona i donošenje novih zakona, koji tretiraju ovu problematiku, a posebno u vezi sa odlučivanjem sudova o razvodu, povjeravanju djece jednom od roditelja, kao i uređivanju viđanja /djece/ sa drugim roditeljem.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo rekao je da izmjenama zakona djeci u Srpskoj treba obezbijediti bolju budućnost.

On je naglasio da institucionalno treba riješiti problem zbrinjavanja i liječenja teško bolesne djece, jer prikupljanje novca za ove mališane putem SMS poruka pokazuje da ne postoji sistem.

16.03... Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovićević rekla je danas tokom rasprave o Godišnjem izvještaju Ombudsmana za djecu Srpske za prošlu godinu, da prava djece trebaju biti zaštićena kao sva ljudska prava.

Јovičevićeva je rekla se iz godine u godinu vidi da najveći problem nisu postojeći zakoni, već njihova neusklađenost zbog čega je apelovala da Vlada i ministarstva daju maksimalan dosprinos na tom planu kako bi bili regulisani problemi u životu djece.

Poslanik SNSD-a Јasna Lukić je pohvalila transparentnost rada Ombudsmana Srpske, ističući da ta institucija doprinosi adekvatnijoj zaštiti djece i ostvarivanju njihovih prava.

Ona je rekla da je institucija Ombudsmana dala kvalitetne prijedloge na planu rješavanja problema u vezi sa izdržavanjem djece.

"Osnivanje fonda za pomoć djeci sa teškim oboljenjima i rijetkim bolestima bi omogućilo podršku i pomoć za svako dijete", rekla je Lukićeva i dodala da tome svake godine doprinosi humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", koja se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske.

15.43... Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac rekla je da je za tri mjeseca ove godine institucija primila već 190 žalbi.

Obrazlažući godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za prošlu godinu u Narodnoj skupštini, Grahovčeva je rekla da je institucija po prijavama - žalbama postupala u ukupno 655 predmeta, te da je povećan broj podnesenih prijava i predmeta po službenoj dužnosti, ali značajno smanjen broj predmeta prenesenih iz godine prije.

Ona je i ove godine ponovo ukazala na važnost osnivanja fonda za podršku djeci sa teškim oboljenjima i rijetkim bolestima.

Osnivanje fonda, osim finansijske podrške, treba da doprinese i boljoj informisanosti roditelja, bržim procedurama i jednakom pristupu za svu djecu bez obzira na troškove liječenja.

Grahovčeva je naglasila da su neophodne izmjene i dopune Porodičnog zakona kojima bi se omogućilo ostvarivanje prava djeteta u skladu sa osnovnim zahtjevima i principima UN Konvencije o pravima djeteta, kako bi se roditelji učinili odgovornijim za postupanja u interesu djece, ali i jačala odgovornost nadležnih službi za vođenje postupaka i donošenje odluka u skladu sa najboljim interesom djeteta.

Ombudsman za djecu Srpske pohvalila je što će ove godine biti donesen novi krivični zakon koji treba da doprinese boljoj zaštiti djece, te izrazila očekivanje da će do kraja godine biti u skupštinskoj proceduri i zakon o registru počinilaca krivičnih djela seksualnog zlostavljanja djece.

Ona je rekla da njegova izrada nije samo preuzeta obaveza, već prije svega potreba sistema, s obzirom da on treba da obezbijedi efikasniju promociju prava djeteta i efikasniju zaštitu djece u ostvarivanju njihovih prava, kroz provođenje međunarodnih i nacionalnih standarda koji se odnose na djecu.

Prema njenim riječima, multidisciplinaran pristup ukazao bi da briga za djecu bez roditeljskog staranja, na primjer, nije samo obaveza socijalnog sektora, već i resora obrazovanja i porodične i dječije zaštite, ukazao bi da ostvarivanje prava na obrazovanje djece zahtijeva angažovanje i drugih sektora, otklonio bi situaciju da dijete sa 15 godina može da zasnuje radni odnos, sa 16 da stupi u brak, ali ni sa 17 godina ne može odlučiti sa kojim roditeljem će živjeti kada se razvedu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera,  i prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača". 

Poslanici su u prvom dijelu sjednice usvojili Program rada Narodne skupštine za ovu godinu, odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske i Nacrt kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

NSRS je primila k znanju Izvještaj o radu tužilaštava Srpske u prošloj godini, a usvojeni su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim sredstvima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Prenos sjednice NSRS je na RTRS plus.

Izvor: RTRS/SRNA