latinica  ћирилица
08/04/2017 |  20:51 ⇒ 09/04/2017 | 15:33 | Autor: RTRS

Kome smeta zastava Srpske na Pavlovića mostu? (VIDEO)

Kolone vozila i višečasovna čekanja zbog pojačane kontrole na graničnim prelazima sa EU zabilježene su u Gradišci, Brodu, Kostajnici, Brčkom, Velikoj Kladuši i Orašju. Auto-moto savez RS vozačima preporučuje da koriste prelaze u Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Gradini.
Granični prelaz Rača -
Granični prelaz Rača

Na granici sa Srbijom, nema velikih gužvi, ali građane Semberije muči druga dilema - ko je, nakon 20 godina, sa Pavlovića mosta uklonio zastavu Republike Srpske. Zaposleni na graničnom prelazu nisu imali komentar, a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH tvrde da na mostu nije ni bilo zvaničnog obilježja Republike Srpske.

Da li je Drina opet kriva, ovaj put ne zbog zemlje koju je odnijela, već zbog zastave Republike Srpske? Mještani Badovinaca i Popova tvrde da je zastava koja je na Pavlovića mostu postavljena kada je most otvoren, nestala preko noći.

- Neko se inati, hoćemo suživot, al nećemo vašu zastavu, nećemo vaš grb, nećemo vašu krsnu slavu. Pa, šta hoćemo? Kakav je to suživot? - pita Milisav Trifunović iz Popova.

Iako iz UIO BiH nema konkretnog odgovora kada i prema čijem nalogu je skinuta zastava Republike Srpske, nezvanično, naredba je došla iz Tuzle i Odsjeka za poslovne usluge. Iz UIO BiH, koja je ujedno i vlasnik teritorije gdje se nalazi granični prelaz, poručuju: Zakon o zastavama je jasan, na graničnim prelazima može biti samo zastava BiH.

- Zastava se tu nije nalazila godinama, prema informacijama sa terena koje sam dobio od kolega, postavio ju je neko ko nije ovlašteno lice ispred Republike Srpske i nije se radilo o zvaničnoj zastavi Republike Srpske - kaže portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Živan Јakšić, iz oštine Bogatić, kaže da to nije tačno, i dodaje, da će hiljade ljudi potvrditi da je zastava postavljena kad i zastava BiH.

- Apsolutno, obje zastave su na teritoriji Republike Srbije i nama nije smetalo, a nekome je smetalo - kaže Јakšić.

Dvije i po decenije čeka se međudržavni sporazum o razgraničenju. Dok ne bude postignut, rijeka Drina će biti administrativna granica između Srbije i BiH, a katastarski granični prelaz Pavlovića most nalaziće se u Republici Srbiji, kao što će 4.000 hektara srbijanske zemlje biti u Semberiji, a 800 hektara zemlje vlasništvo bh. državljana u Srbiji.