latinica  ћирилица
11/04/2017 |  09:30 ⇒ 11:29 | Autor: RTRS

Sarajevska (h)istorija: "Agresija i genocid" ulaze u nastavne planove škola

Predstavnici srpskih udruženja iz Sarajeva i Republike Srpske upozoravaju da namjera vlasti Kantona Sarajevo da usvoje zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju predstavlja nastavak širenja mržnje i etničkog čišćenja Srba iz Sarajeva, jer predviđa da nastavni programi obrađuju navodnu opsadu Sarajeva i "genocid u Srebrenici".
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac ističe da, ako će predavanja sadržavati samo pogled Bošnjaka na pomenute događaje, to će biti nastavak opsade duha svih građana BiH i genocid nad mogućnošću istine, pomirenja i mišljenja.

"Ako će u Sarajevu prenositi laži o 1.601 poginulom djetetu Sarajeva, o kojima uopšte nema podataka, a zaboraviti 100 srpske djece o kojima postoje svi podaci, onda će to biti lažna istorija takozvane opsade Sarajeva", rekao je Šehovac za "Glas Srpske".

On je dodao da je i "mapa opsade Sarajeva" lažna, te da je niz neistina izneseno i kada je riječ o Srebrenici.

"Ako će govoriti da je u tom gradu ubijeno više od 8.000 ljudi - to je laž jer ih nekoliko hiljada nije ubijeno, već je poginulo", poručio je Šehovac.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović upozorava da će u slučaju usvajanja predloženih zakona biti nastavljeno etničko čišćenje, a posebno u Sarajevu.

"Nije normalno da u škole uvode učenje neprovjerenih događaja za koje još nema istorijske distance. Što se tiče Srebrenice, niko ne spori da je zločin učinjen, ali je pitanje broja stradalih", navodi Mitrović.

U zakonskim rješenjima ranije upućenim u proceduru Skupštine Kantona Sarajevo navedeno je da "nakon pravosnažnih presuda Haškog tribunala i drugih sudova koje tretiraju period rata u BiH, nastavni programi na adekvatan način treba da obrade i dio istorije kao što su opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici".

U udžbeniku istorije za osnovce u Kantonu Sarajevo uvedenom od ove školske godine navedeno je da su "Srbi izvršili agresiju na BiH" i da je "Republika Srpska nastala na genocidu u Srebrenici".

Izvor: SRNA