latinica  ћирилица
11/04/2017 |  13:13 | Autor: RTRS

Parlament FBiH usvojio zaključke o problemu iseljavanja stanovništva

Predstavnički dom federalnog Parlamenta danas je usvojio zaključke koje je na osnovu diskusija i informacija s martovske tematske sjednice ovog doma o problemu iseljavanja stanovništva iz Federacije BiH predložila posebno formirana radna grupa.
Parlament FBiH (Foto: 6yka.com) -
Parlament FBiH (Foto: 6yka.com)

Јednim od zaključaka Vlada FBiH obavezana je da u roku od 90 dana pripremi sveobuhvatnu informaciju o iseljavanju stanovništva, demografsku obnovu i ostanak mladih u Federaciji.

Federalna Vlada obavezana je i da pripremi informaciju Predstavničkom domu o planiranim i trenutnim projektima koji se tiču privlačenja investicija i povratka državljana BiH - potencijalnih ulagača u razvoj privrede FBiH.

Predloženo je kreiranje pravnog okvira za uspostavljanje pri Vladi FBiH kancelarije za privrednu saradnju s iseljeništvom, koja bi se bavila privlačenjem investicija te olakšavanjem i pravno-informativnom pomoći državljanima BiH u inostranstvu za ulaganje.

Zaključcima se traži informacija o mjerama pronatalne politike, uključujući i preduzete korake ka izjednačavanju prava porodilja i majki u FBiH u svrhu ohrabrenja politike nataliteta, borbe protiv bijele kuge.

Zaključcima Predstavničkog doma Zavod za zapošljavanje FBiH obavezan je da u saradnji s kantonalnim zavodima zapošljavanja u roku od 90 dana dostavi informaciju o broju ljudi koji su se odjavili s biroa ili druge vrste procjene koje se tiču napuštanja BiH radi zapošljavanja u inostranstvu, kao i informacije o strukturi poslova zbog kojih građani BiH odlaze.

Od federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke zatraženo je da u roku od 90 dana, u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima, predloži informaciju o školama i fakultetima, te utvrdi spisak deficitarnih zanimanja u FBiH, prenijeli su federalni mediji.

Izvor: SRNA