latinica  ћирилица
15/04/2017 |  08:26 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

Hrišćani obilježavaju Veliku subotu (VIDEO)

Pravoslavni vjernici obilježavaju Veliku subotu, praznik posvećen sjećanju na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad. Velika subota je dio Strasne sedmice, uvod u vaskršnje praznike, i posljednji dan Vaskršnjeg posta. Vjernici su se jutros okupili na Svetoj Liturgiji, a u mnogim krajevima ovaj dan farbaju se vaskršnja jaja.
Plaštanica - Velika subota - Foto: Wikipedia
Plaštanica - Velika subotaFoto: Wikipedia

Velika subota prethodi Vaskrsu, zbog toga mnogi vjernici odlaze u hramove, da bi se u ovaj posljednji dan Vaskršnjeg posta ispovijedili, pričestili i pripremili za praznik Vaskrsenja.

Pravoslavna crkva uči da je Hristos na Veliku subotu bio u grobu Tijelom, a da je duhom bio u Adu, a u isto vrijeme na prijestolu sa Ocem i Duhom.

Sveštenik Srđan Roljić kaže da je Velika subota dan iščekivanja, dan mira, dan pokoja o kojem se govori u Starom Zavjetu i upravo veliko iščekivanje onoga što će biti - Vaskrsa.

Na bogosluženjima Velike subote u crkvi Groba Hristovog u Јerusalimu, vrši se priziv Svetog Duha, nakon čega blagodatni oganj pali svijeće u rukama jerusalimskog patrijarha. Time tuga Velike subote prelazi u radost Vaskrsenja Hristovog.

Vaskršnju liturgiju koja će biti služena u Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu, u ponoć, možete gledati u programu RTRS-a.