latinica  ћирилица
15/04/2017 |  09:07 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Kutlešić: Povrat 200 vojnih stanova moguć jedino tužbama u Strazburu

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske Milorad Kutlešić izjavio je da će članovi Udruženja, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u BiH, povrat oko 200 vojnih stanova u Federaciji BiH ostvariti pokretanjem tužbi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Milorad Kutlešić - Foto: RTRS
Milorad KutlešićFoto: RTRS

"Vlasti i pravosudne institucije Federacije BiH godinama opstruišu povrat vojnih stanova bivšim pripadnicima ЈNA, odnosno Vojske Republike Srpske ", rekao je Kutlešić Srni.

Kutlešić napominje da vlasnici vojnih stanova svojim novcem plaćaju tužbe i advokate kako bi ostvarili pravo na povrat vojnih stanova u FBiH.

"U praksi se dešava da kantoni donesu presudu o povratu vojnih stanova, koju zatim obori Vrhovni sud FBiH vraćajući predmet u ponovni postupak, čime samo dobijaju na vremenu produžavajući našu agoniju", istakao je Kutlešić.

On je rekao da Vlada FBiH ne sprovodi ranije usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da vlasnici ili nosioci stanarskog prava nad stanovima ЈNA u FBiH neće moći da vrate svoje stanove, već će za njih moći da dobiju nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od država SFRЈ.

Kutlešić je naveo da se najveći broj potraživanih stanova bivših pripadnika ЈNA i VRS nalazi na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, od 14 podnesenih tužbi, do sada je donio odluku u korist bivšeg oficira ЈNA Branimira Đokića, kojom je naložena isplata odštete od 65.000 evra na ime materijalne i nematerijalne štete zbog nemogućnosti da vrati stan u Sarajevu koji je otkupio.

Sud u Strazburu donio je istu odluku kojom je BiH naloženo i da obešteti Ljeposavu Mago sa 58.000 evra.

Izvor: SRNA