latinica  ћирилица
15/04/2017 |  11:12 | Autor: RTRS

Peking: U eventualnom ratu neće biti pobjednika

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi rekao je danas da ne može biti pobjednika u ratu između SAD i Sjeverne Koreje oko programa nuklearnog i raketnog naoružanja Pjongjanga.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

"Kada se rat zaista desi, rezultat ne može biti ništa drugo nego višestruki gubitak. Niko ne bude pobjednik. Zato pozivamo sve strane da prestanu sa provokacijama i prijetnjama, te da ne dozvole da situacija izmakne kontroli", rekao je Јi na konferenciji za novinare sa šefom francuske diplomatije Žan-Mark Eroom.

On je od svih strana zatražio fleksibilan pristup ka nastavku dijaloga.

Američka novinska agencija Asošijeted pres ocjenjuje da su Vangovi komentari posljednji pokušaj Kine da smanji tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je, takođe, izrazila negodovljanje zbog odbijanja režima sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una da promijeni svoj stav i u februaru je Peking prekinuo sav uvoz uglja iz Sjeverne Koreje što je bio ključni izvor strane valute za Pjongjang.

Vojska Sjeverne Koreje saopštila je juče da će "nemilosrdno uništiti" SAD ukoliko Vašington odluči da napadne ovu zemlju.

Saopštenje vojske objavljeno je nakon što je udarna grupa američke mornarice upućena u zapadni dio Pacifika kao upozorenje Pjongjangu prije eventualne nove nuklearne probe.

Izvor: SRNA