latinica  ћирилица
15/04/2017 |  12:19 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Zvornik: Počelo uređenje dvorišta Sabornog hrama (VIDEO)

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, počela je prije osam godina. Zahvaljujući podršci Gradske uprave, privrednika i vjernika, nakon skoro dva vijeka, gradsko područje dobilo je pravoslavnu bogomolju. Prije nekoliko dana počelo je uređenje dvorišta zvorničkog Sabornog hrama, a radovi će trajati tokom cijele godine.
Zvornik uređenje hrama - Foto: RTRS
Zvornik uređenje hramaFoto: RTRS

Uređenje porte zvorničkog Sabornog hrama, predstavlja svojevrsnu krunu na sve do sada urađeno, a predviđa niz aktivnosti koje će porti Hrama podariti nove sadržaje i oplemeniti je. 

"Planirano je da se pripreme i urede zelene površine, da uradimo šahtove i da odvedemo vodu iz porte u kišnu kanalizaciju, kao i da se izbetoniraju trotoari i staze koje su projektom predviđene za to", rekao je Vidoje Lukić, protojerej -stavrofor.

Nove staze će, između ostalog, omogućiti i lakše kretanje litije oko hrama. Pored navedenog, do kraja godine biće završena i fasada na trijemovima, a planirano je i postavljanje ograde.

Uporedo, radiće se i na unutrašnjosti hrama, za koji je već naručen ikonostas. 

Protojerej Lukić je istakao da će se radovi odvijati u skladu sa finansijskom situacijom.

Glavni oslonac Srpskoj pravoslavnoj crkvi u izgradnji velelepnog hrama je Gradska uprava.

"On je i ovako predat našim sugrađanima na korištenje, tamo se već obavljaju vjerski obredi, ali očekujem da će on 2018. godine ili 2019. zasijati u punom svom sjaju, kada će i njegov enterijer biti u potpunosti ili značajno uređen", naglasio je ovo Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Saborni hram sastoji se od dva monumentalna zvonika visine 54 metra i pet kupola, od kojih je centralna visoka 33 metra i predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih hramova u Srpskoj.