latinica  ћирилица
15/04/2017 |  12:37 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Da li će vaskrsnuti život u Požarnici kod Tuzle? (VIDEO)

Na vaskršnjoj liturgiji u obnovljenom Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici kod Tuzle, koji je osveštan u avgustu prošle godine, okupile su se malobrojne srpske povratničke porodice.
Vjernici hrama u Požarnici kod Tuzle - Foto: RTRS
Vjernici hrama u Požarnici kod TuzleFoto: RTRS

Crkvi, razorenoj van ratnih dejstava, zalaganjem sveštenstva Eparhije zvorničko-tuzlanske, vjernika i brojnih donatora iz Federacije BiH i Republike Srpske vraća se nekadašnji sjaj.

Hram je obnovljen, preostalo je još zidno oslikavanje jer je freskopis potpuno uništen. Da li će vaskrsnuti i život u mjestu u kojem je nekada živjelo 1 600 porodica, a danas svega 80?

Pravoslavni hramovi oduvijek su dijelili sudbinu srpskog naroda, tako je i crkva u Požarnici, sagrađena prije 121 godinu, minirana 1994. godine. Sve je razoreno-od tornja do oltara.

Službe su 12 godina služene u privremenoj kapeli dok ova svetinja, nakon 21 godinu, nije vasksrnula.

O stradanju hrama svjedoče dvije relikvije-časni krst pronađen u ruševinama i sveto Јevanđelje koje je vratio pripadnik takozvane Armije BiH.

Obnovljeni hram oživi samo u vrijeme većih praznika kada dolaze predratni žitelji raseljeni širom Semberije i Posavine.

"Ako budu Požarničani ponovo prihvatli svoj zavičaj, a ne nečiji tuđi, onda će biti dobro, ako ne-onda smo propali", ističe sveštenik, Milan Topić.

U ovaj kraj vratili su se, uglavnom, stari, djece je samo šestero. Porodica Čeketić jedna je od najmlađih.

"Dosta ljudi iz ovog kraja nije među živima, neki su prodali imovinu, a vraćaju se uglavnom stariji", kaže Milka Čeketić.

Mlađi se bave poljoprivredom u čemu imaju podršku federalnih vlasti, a stariji žive skromno od penzije. 

Јedna od mještanki Požarnice, Јovanka Gašić, kaže da u njihovom mjesti ima previše kuća, a malo mještana. Potvrđije da se najčešće vraćaju stariji ljudi.

Crkva, površine 220 kvadratnih metara, koja je uvrštena na listu nacionalnih spomenika BiH, prije rata bila je tijesna da primi sve parohijane, jer je u selu živjelo 20 puta više porodica nego što ih živi danas.

Povratnici žele da ovaj hram koji je vaskrsao iz pepela, vrati i život u Požarnicu i okolna sela.