latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:39 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Remont postrojenja RiTE Gacko (VIDEO)

Poslije rekordne proizvodnje i održanja domaćeg elektroenergetskog sistema, počeo je remont postrojenja Rudnika i Termoelektrane Gacko. Radovi su počeli prije petnaest dana, a zbog potreba konzuma, moguće je da će biti završeni ranije.
RiTE Gacko - Foto: RTRS
RiTE GackoFoto: RTRS

Osnovni cilj je remont postrojenja i tehničkih sklopova, koje nije moguće raditi tokom eksploatacije bloka. Zbog promjenjivog kvaliteta uglja, sa balastnim primjesama, koje su dovodile do zastoja i njegove manje toplotne vrijednosti, kapitalni radovi biće izvedeni na kotlovskom postrojenju i pneumatskom transportu pepela.

- Uradićemo tehnološke izmjene na liniji transporta pepela ugradnjom novih elemenata. Za remont vitalnih postrojenja zadužen je poseban tim, sastavljen od iskusnih majstora iz regiona, Rusije, Češke i Ukrajine - kaže Dragan Pušara, tehnički rukovodilac Termoelektrane Gacko.

Termoelektrana Gacko, sa proizvedenih 434 gigavatčasa struje, jedina je u domaćem elektroenergetskom sistemu, koja je zimus ostvarila i prebacila tromjesečni plan.

- Naš rad je pratio i problem sa raspoloživim gorivom, ali smo zahvaljujući održavanju ostvarili planiranu proizvodnju - ističe Borivoje Vujičić, izvršni direktor Termoelektrane.

U Termoelektrani je potvrđeno da, do sada, nisu otkrili značajnije posljedice od eksploatacije u najtežem periodu zime.

Remont će koštati oko sedam miliona KM. Termoelektrana bi, ako radovi ne budu završeni ranije, trebalo da bude u proizvodnji od desetog maja.