latinica  ћирилица
16/04/2017 |  09:36 ⇒ 10:13 | Autor: RTRS

Vladika Hrizostom-Vaskrs je praznik čovjekovog spasenja

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poručio je da praznik Hristovog vaskrsenja predstavlja praznik čovjekovog spasenja.
Bijeljina - Vaskršnja liturgija - Foto: SRNA
Bijeljina - Vaskršnja liturgijaFoto: SRNA

Vladika Hrizostom je u jutrošnjoj besjedi nakon Vaskršnje liturgije u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini istakao da Hristos svojim vaskrsenjem opravda vjeru onima koji vjerovaše i pruži nadu svima koji se nadaju u pobjedu dobroga nad zlim, životu nad smrću.

Prema njegovim riječima, hrišćani se danas raduju, jer je Gospod svojim vaskrsenjem pobijedio grijeh, smrt, đavola i time pokazao ko je pobjednik u ovome svijetu i životu.

Vladika Hrizostom je naglasio da nije Hristos vaskrsao samo kao Bog, već i kao čovjek, te da svi treba da žive sa nadom su pobjednici svakoga zla i svakoga grijeha na ovome svijetu.

On je naglasio da čovjek sebe i svoje postupke, kao i sve oko sebe, mora mjeriti vaskrslim Hristom, te će samo tako moći shvatiti tajnu vaskresenja i tajnu ličnosti vaskrslog Isusa Hrista.

Vladika Hrizostom je napomenuo da se svako ko je kroz istoriju pokušao da dovede u pitanje vaskrsenje Hristovo i Hrista Gospoda "razbio o njega", što je istorijsko iskustvo Crkve Hristove.

"Hrisos vaskrse i pokida vlast - đavola, grijeh i smrt koji su čvrsto držali u svojim okovima čovjeka i cijeli svijet. Vaskrsli Gospod sve to raskida i darova slobodu svima koji vjeruju u Njega", rekao je vladika Hrizostom i čestitao vjernicima najveći hrišćanski praznik pozdravom Hristos vaskrse – vasitinu vaskrse!

Izvor: SRNA