latinica  ћирилица
16/04/2017 |  10:43 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Sarajevo: Služena Vaskršnja liturgija u Sabornom hramu

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa služena svečana Vaskršnja liturgija.
Sarajevo: Vaskršnja liturgija - Foto: SRNA
Sarajevo: Vaskršnja liturgijaFoto: SRNA

Uz sasluženje sveštenstva Sabornog hrama, Vaskršnju liturgiju služio je arhimandrit Lazar Lazarević, rektor Bogoslovije u Foči.

Nakon molitvenog dijela upriličeno je čitanje poslanice Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj je navedeno da Vaskrs predstavlja najveći hrišćanski praznik, odnosno praznik vjere, života i svakog blagoslova Božijeg.

Protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je Vaskršnju poslanicu u kojoj se kaže da je sva vjera ljudi u Vaskrsu i Vaskrs u vjeri.

"Sveta pravoslavna crkva je naša duhovna majka. Ona brine o svojoj djeci bez obzira na to gdje ona žive i raspinje se sa svojim sinovima i kćerkama, da bi svi zajedno dostigli u vaskrsenje. Radujmo se sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov", navedeno je u poslanici patrijarha Irineja.

U poslanici je navedeno i da sveti starac Sofronije kaže da održavanje Božijih zapovijesti u ljudima "razapinje starog čovjeka i oživljava novog", satkanog po liku Boga.

"Neka radosni plač novorođene djece nadjača bespomoćne krike smrti! Neka Srbija i sav svijet ponovo postane velika Koljevka! Vratimo se vjeri u život, vratimo se Vaskrsenju", pozvao je patrijarh srpski.

Tradicionalno, vjernici su se nakon liturgije pričestili i jedni drugima čestitali veliki hrišćanski praznik, a podijeljena su i šarena jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađanje.

Izvor: SRNA