latinica  ћирилица
16/04/2017 |  16:45 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Malobrojni sarajevski i raseljeni Srbi obilježili Vaskrs (VIDEO)

Na najveći pravoslavni praznik vjernici su se okupili u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. Uz sasluženje sveštenstva, vaskršnju liturgiju služio je arhimandrit Lazar Lazarević.
Sarajevo- Vaskršnja liturgija - Foto: RTRS
Sarajevo- Vaskršnja liturgijaFoto: RTRS

Okupljeni u Sabornom hramu, malobrojni sarajevski i raseljeni Srbi zajedničkom molitvom proslavili su praznik Hristovog vaskrsnuća, praznik pobjede života nad smrću.

Dolazak na vaskršnju liturgiju u hram Rođenja Presvete Bogorodice, bila je i ostala tradicija brojnih srpskih porodica koje su tokom minulog rata izbjegle iz Sarajeva i novi život počele u Istočnom Sarajevu.

Poruke vjernika iz hrama koji je od druge polovine 19. vijeka stub duhovnosti, a danas i jedan od osnovnih temelja sabornosti i opstanka malobrojnih sarajevskih Srba i više su nego jasne- Vaskrs nam poručuje da poštujemo sebe, da poštujemo svoje običaje, da poštujemo svoje komšije i da svima želimo sreću.

Vratimo se vjeri u život, vratimo se Vaskrsenju - poruka je vaskršnje poslanice patrijarha Irineja. Poruka sa kojom su proslavu najvećeg hrišćanskog praznika nastavili u krugu porodice i prijatelja.