latinica  ћирилица
17/04/2017 |  09:59 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Potpredsjednik SAD: Više nemamo strpljenja za Pjongjang

Potpredsjednik SAD Majk Pens ponovio je danas na granici između Sjeverne i Јužne Koreje, dan nakon neuspjelog lansiranja rakete Sjeverne Koreje, da je "era strateškog strpljenja" sa Pjongjangom gotova.
Majk Pens - Foto: AP
Majk PensFoto: AP

Dok se propagandna muzika Sjeverne Koreje jedva čula preko granice, on je saopštio da je predsjednik SAD Donald Tramp dao do znanja da neće govoriti o jasnim vojnim taktikama.

- Postojao je period strateškog strpljenja, ali je era strateškog strpljenja gotova - rekao je Pens.

Njemu je ovo prva stanica na turneji po Aziji, koja za cilj ima da saveznike i protivnike podsjeti da Trampova administracija ne okreće leđa regionu.

On je takođe naglasio da SAD ništa ne isključuju u pregovorima sa Sjevernom Korejom.

Vašington želi da postigne sigurnost "kroz miroljubive načine, kroz pregovore. Ali sve opcije su na stolu dok stojimo rame uz rame sa narodom Јužne Koreje", rekao je Pens u pograničnom selu Panmundžom.

On je naglasio da je veza između SAD i Јužne Koreje jaka i nepromjenljiva.

- Poruka naroda SAD je da tražimo mir, ali Amerika je oduvijek tražila mir kroz snagu i moja poruka ovdje i danas dok stojim sa SAD snagama u Koreji i uz hrabre vojnike iz Republike Koreje je odlučna. Narod i vojska Severne Koreje ne bi trebalo da sumnjaju u odlučnost SAD da stoji kraj svojih saveznika - rekao je Pens.

Izvor: Agencije