latinica  ћирилица
17/04/2017 |  10:53 ⇒ 10:58 | Autor: RTRS

Na hramu Svetog Vasilija Ostroškog fasada do kraja ljeta

Na hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu u toku su radovi na adaptaciji fasade koji bi trebalo da budu završeni do kraja ljeta.
I.Sarajevo - Crkva Svetog Vasilija Ostroškog - Foto: SRNA
I.Sarajevo - Crkva Svetog Vasilija OstroškogFoto: SRNA

Prvi dio radova na zamjeni lima na krovu i popravci fasade tornja završen u jesen 2015. godine, a finansirani su iz kredita koji se redovno vraćaju, rekao je starješina hrama jerej Danilo Dangubić.

- Sada smo bili prinuđeni da nastavimo radove i na adaptaciji preostalog dijela fasade jer je vlaga počela da prodire u zidove hrama, a i estetika je narušena, jer novi dio fasade nije u istoj boji kao i stari - naveo je Dangubić.

On je istakao da je za završetak radova potrebno oko 50.000 KM, pa su bili prinuđeni da se obrate institucijama i funkcionerima koji bi mogli pomoći da se prikupi potrebni novac.

Dangubić je rekao da je dobra saradnja ostvarena sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža Ljubišom Ćosićem i Marinkom Božovićem koji su se obavezali da će pomoći adaptaciju Hrama u skladu sa mogućnostima.

- Dobili smo čvrsta obećanja od načelnika opštine Istočna Ilidža, na čijem se području hram i nalazi, da će izdvojiti određena sredstva iz opštinske kase, ali i da će urgirati kod funkcionera na republičkom i nivou BiH - naveo je jerej Dangubić.

On je naglasio da je vlasnik firme Kolor paleta, izvođača radova, pokazao razumijevanje i pristao da adaptaciju fasade "završi na povjerenje".

Prema njegovim riječima, zbog vlage koja je prodirala u zidove propali su bili i bakarni limovi, koji su ove godine zamijenjeni uz pomoć opštine Istočno Novo Sarajevo koja je za to izdvojila 5.000 KM.

Podsjetio je da je i parohijski dom samo djelimično završen, te dodao da će u narednom periodu akcenat biti na završetku doma i uvođenju podnog grijanja.

Sekretar Crkvene opštine Kotoračke jerej Dražen Delić rekao je da su od Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo dobili na korišćene bioskopske stolice, koje će biti postavljene u salu parohijskog doma.

- Na taj način bismo za skroman novac dobili salu za saborovanje u kojoj bismo mogli da organizujemo razne kulturne događaje, ali i filmske projekcije - naveo je Delić.

On je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci u rad pušten i nova veb stranica hrama www.svetivasilije-is.org na kojoj vjernici mogu da se informišu o rasporedu bogosluženja, svim aktivnostima, a tu su i uputstva kako se mogu izvršiti uplate za obnovu hrama.

Zimus je otvorena i crkvena prodavnica "Patrijarh Pajsije Knjigoljubac".

Izvor: SRNA