latinica  ћирилица
17/04/2017 |  13:16 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Vladika Teodosije služio liturgiju u manastiru Gračanica

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je jutros, drugog dana Vaskrsa, svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica.
Gračanica - Vladika raško-prizrenski Teodosije služio liturgiju - Foto: SRNA
Gračanica - Vladika raško-prizrenski Teodosije služio liturgijuFoto: SRNA

Obraćajući se vjernicima, vladika Teodosije istakao je da je Isus Hrist svojim vaskrsenjem otvorio vrata vaskrsenja onima koji vjeruju u vječni život u crkvi Božijoj.

- Pjevamo vaskrslom Hristu koji je iz ljubavi podigao palog čovjeka i izbavio ga iz ada, iz smrti. Neka je blagosloven Gospod naš koji nam daruje vjeru u njegovo vaskrsenje, u njegovo vječno carstvo - rekao je vladika Teodosije i poželio vjernicima srećan Vaskrs.

Poslije liturgije, uz blagoslov vladike Teodosija, u Domu kulture u Gračanici održano je takmičenje u tucanju jaja u kojem je učestvovalo 47 dječaka i djevojčica i 13 starijih mještana Gračanice.

Organizator Ljubomir Maksimović rekao je da se na ovaj način čuva tradicija i jača pripadnost pravoslavnoj vjeri.

On je istakao da je broj učesnika na ovogodišnjem takmičenju dva puta veći u odnosu na prošlu godinu.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovao je Hor " Simonida" i kulturno-umjetnička društva iz Gračanice, Sušice i Kosova Polja.

Incidenata nije bilo, a patrole kosovske policijske službe i Kfora raspoređene su u blizini manastira i na prilaznim putevima Gračanici.

Izvor: SRNA