latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:02 ⇒ 18/04/2017 | 11:19 | Autor: RTRS

Pale: Dom kulture u aprilu 1992. postao epicentar razvoja medijskog prostora srpskog naroda u BiH (VIDEO)

Paljanski Dom kulture, u aprilu ratne 1992. postao je epicentar razvoja medijskog prostora srpskog naroda u BiH. Iz ovog skromnog zdanja, 7. aprila 1992. SRNA je emitovala svoje prve vijesti, 16. aprila oglasio se Radio srpskog naroda u BiH, a na Đurđevdan 6. maja emitovan je i TV signal Kanala S. Ovi datumi danas su obilježeni prigodnom akademijiom i otkrivanjem spomen ploče na Kulturnom centru Pale.
Pale: Održana Svečana akademija povodom 25 godina rada Televizije Republike Srpske - Foto: SRNA
Pale: Održana Svečana akademija povodom 25 godina rada Televizije Republike SrpskeFoto: SRNA

Nakon nemilih ratnih događaja i prvih sukoba u Sarajevu, vijesti Srpske novinske agencije, signal radija, a potom i televizije, emitovane iz Pala srpskom narodu koji je bježao iz Sarajeva, stavile su do znanja da nije prepušten sam sebi. 

Skromnom opremom i entuzijazmom okupljenih u namjeri da istinitim informacijama ujedine i okupe srpski narod, postavljeni su medijski temelji Republike Srpske.

"Da za neka buduća pokoljenja ostavimo trag. Svjedoci ubrzanog razvoja, burnih i emotivnih trenutaka", rekao je član OO obilježavanja 25 godina RTRS-a Mirko Despić.

Istovremeno, embrion današnjeg RTRS-a začet je i u Banjaluci. 19. aprila, iz nekadašnjeg dopisništva TV Sarajevo emitovane su prve vijesti. Nakon proboja koridora i nadljudskih napora u uspostavljanju signala, u junu 1992. objedinjen je radio- televizijski medijski prostor Srpske. 

"Hvala svima koji su svoje i živote svojuh porodica utkali u RTRS, nisu to uzalud radili. Danas smo broj jedan u BiH", istakao je generalni direktor RTRS-a Draško Milinović.

Svjedočanstvo jednog dijela istorije nastanka RTRS-a i ratne fotografije postavljeni su u foajeu paljanskog Kulturnog centra.