latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:14 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Prebilovci: Obilježena krsna slava hrama Vaskrsenja Hristovog (VIDEO)

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, obilježio je danas krsnu slavu. Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika, uglavnom Prebilovčana koji su se vratili, i onih koje je ratni vihor odveo daleko od svoje zemlje.
Prebilovci - slava hrama - Foto: RTRS
Prebilovci - slava hramaFoto: RTRS

Milena Đurasović, Prebilovčanka koja danas živi u Bileći, sa mnogo emocija govorila je o svom selu i mučeništvu njegovih stanovnika. Ustaše su 1941. godine ubile 53 člana njene porodice. Sličan scenario izbjegla je u posljednjem ratu. 

"Sve je to stradalo samo zato što su bili Srbi. Nema djece, nema bešika, nema škole, nema prodavnice, samo hram Vaskrsenja koji posjećujemo. Rasuti smo, nije se lako okupiti", kaže Đurasović.

Od nekada 1000 stanovnika ovog sela, koliko ih je bilo početkom Drugog svjetskog rata, danas ovdje živi svega sedamdeset Srba. Ono što daje nadu jeste da je među njim u ovom selu danasd dvadesetak djece i omladine, različitih uzrasta. Hram Vaskrsenja Hristovog mjesto je njihovog okupljanja.

"Znači mnogo, tu se okupljamo jednom sedmično", rekla je Bojana Ekmečić.

"Izbjegli smo u Bileću 1992. godine. Meni je bilo pola godine. Kuća je bila srušena i pljačkana. Trudimo se, borimo se, budućnosti ima", kaže Bojan Ekmečić.

Hram Hristovog vaskrsenja sagrađen je na mjestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. Spomen kosturnica minirana je u junu 1992. godine kada su ovo mjesto palili pripadnici HOS-a i HVO-a.

"Nadam se da će doći duhovna obnova ida se ljudi vrate", istakao je paroh Marko Gojačić.

Od ukupno 1000 stanovnika, samo 6.avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih 600 žena i djece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe, bacali u kraški jamu. Tada su uništene 52 porodice, dok je ugašeno 36 ognjišta.
Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke koji se kao Sveti prebilovački mučenici, slave 6. avgusta.